Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Ny forskning från Örebro: Växter kan hantera ozon

Vissa sorters backtrav är mer motståndskraftiga mot ozon än andra.

Ozon och UV-strålning kan vara dåligt för växter. Men vissa sorter av backtrav är bättre att hantera ozon än andra. Det visar forskning, från Örebro universitet. Samtidigt kan en del UV-strålning till och med stärka plantorna. Förhoppningen är att dessa kunskaper ska kunna göra att grödor bättre klarar förorenade miljöer.

I en studie undersöktes hur två olika sorters backtrav hade anpassat sig efter lokala förhållanden i miljöer med mycket ozon. Det visade sig att en av de typer av backtrav som var mest känsliga för ozon hade egenskaper som påminde om de sorters backtrav som var mest motståndskraftiga mot ozon, rapporterar Forskning.se.

Förhoppningen är att forskningen i förlängningen kan användas vid växtförädling och leda till utveckling av grödor som klarar sig i förorenade miljöer.

Annan forskning om UV-strålning har visat att en viss UV-strålning i allmänhet är bra för att hjälpa plantor, som sallad och örter, att motstå angrepp från insekter och svampar, framkalla antioxidanter och göra dem mer kompakta. Smaken kan också bli fylligare. Nu visar ny forskning att den mindre skadliga UV-A strålningen kan användas i stället för den farligare UV-B strålningen vid ljudbehandling av professionella trädgårdsodlingar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV