Det kommer inte som någon chock att länder med stora fossila tillgångar lobbar för att bromsa klimatomställningen, säger klimatexperten Johan Kuylenstierna. ”I de allra flesta fallen kommer inte länderna och företagen att lämna kol, gas och olja i marken frivilligt”, säger han.
Det är BBC som rapporterar att flera stora länder vill sakta ned klimatomställningen, efter att ha gått igenom tiotusentals kommentarer till FN:s klimatpanel IPCC:s kommande rapport.
Att vissa länder stretar emot i klimatfrågan är inte nytt, enligt Klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna. Det har visat sig i klimatförhandlingarna.
– Det viktiga är att systemet är robust nog att presentera en rapport som är baserad på bästa tillgängliga, publicerade vetenskap. Jag menar att man ska sätta kommentarerna i relation till de mycket tydliga slutsatser som IPCC lyfter fram vad gäller klimatförändringar och behovet att agera mer kraftfullt. Jag stärks snarare i synen på IPCC:s oberoende ställning, att inte påverkas av starka nationella särintressen, säger Kuylenstierna.
Marknadsomställning
Han tror att förhandlingarna på klimattoppmötet i Glasgow blir svåra, trots att det enligt honom inte råder någon tvekan om att de berörda länderna förstår allvaret.
– Nu handlar det mycket om att övriga världen, utöver de här länderna med stora fossila tillgångar, ställer om. EU har satt tydliga strategier, USA är tillbaka med en tydlig inriktning om att nå netto-noll utsläpp, Kina talar om 2060 – detta kommer att driva en allt snabbare marknadsomställning. Viljan att investera i de här sektorerna kommer då att minska, säger Kuylenstierna och fortsätter:
– Att försöka tvinga länder att sluta utvinna olja och gas så länge det är lönsamt, det är nog en önskedröm.
Kan gå snabbt
Hans förhoppning är att omställningen kan vara snabb när marknaden ställer om och investeringarna i den fossila ekonomin upphör.
– Det som driver utvecklingen är att ekonomier och därmed marknaden ställer om – och det är den utvecklingen vi äntligen börjar se på allvar hända.
Den 1 november inleds klimattoppmötet, COP26, i Glasgow.
TT: Hur ser maktbalansen ut bland länderna i frågan om klimatomställningar?
– Vi sitter alla fast i en fossil ekonomi. Många beslutsfattare är nog nervösa för vad omställningen innebär. Men jag skulle säga att vi i dag äntligen har fått en tydlig slagsida vad gäller både länder och ekonomiska intressen för klimatomställningen. Det är det jag bygger min växande optimism på.
Fakta: BBC:s avslöjande
BBC har granskat 32 000 av de tiotusentals kommentarer som FN:s klimatpanel IPCC samlar in till sin rapport, som kommer var sjätte eller sjunde år, med hjälp av Greenpeace. BBC uppger att det där framgår att många länder – bland annat Australien, Japan och Saudiarabien – försöker tona ner behovet av att skyndsamt fasa ut fossila bränslen för att få stopp på klimatförändringarna.
IPCC-rapporterna används sedan som ett faktaunderlag för regeringar att besluta om klimatåtgärder.
TT