Regeringen vill göra det straffbart att förneka Förintelsen. Nu tillsätts en kommitté som ska utreda frågan. Även folkmord och krigsförbrytelser kan bli kriminellt att förneka.
Antalet överlevande minskar vilket gör att det ”värsta brottet över alla tider” blir lättare att glömma bort. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.
Det tillsammans med att antisemitiska krafter växt sig starkare och att budskap kan få stor spridning via sociala medier, gör att en kriminalisering av Förintelseförnekelse behövs, säger han.
– Det här är argument som jag tycker talar för att vi tar tag i den här frågan.
– Att förneka Förintelsen är antisemitism.
Folkmordet i Rwanda
Alla partier i Sveriges riksdag ska ingå i en parlamentarisk kommitté som ska ta ställning till om det ”bör införas ett särskilt straffansvar för offentligt urskuldande, förnekande eller flagrant förringande” av Förintelsen och fler brott.
Kommitténs uppdrag ska även omfatta folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt Internationella brottmålsdomstolens stadga.
– Utöver Förintelsen så har vi folkmordet i Rwanda som ett ostridigt exempel, säger Morgan Johansson.
En anledning till att regeringen fått upp ögonen för frågan är ett rambeslut i EU från 2008 om rasism. Det ledde till en underrättelse från EU-kommissionen till regeringen i början på 2021, om att medlemsländerna ska kriminalisera bland annat förnekelse av Förintelsen, enligt justitieministern.
Hamnar i domstol
– Jag vill inte försätta Sverige i en sådan situation att vi hamnar i EU-domstolen, kanske tillsammans med Polen, för att vi inte har tillräckligt stark lagstiftning mot antisemitism, säger Morgan Johansson.
Flera partier har dock uttryckt kritik mot regeringens planer. Ett förbud förändrar ingenting i grund och botten, samtidigt finns det principiella invändningar mot att göra ändringar i grundlagen.
– Man ska naturligtvis alltid vara försiktig med det, samtidigt kan jag säga att normen i EU är att det här är uttryckligen kriminaliserat. Jag tror att den enda som behöver vara rädd för sådan här lagstiftning är de som sprider ett antisemitiskt budskap.
Den parlamentariska kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 20 april 2023.