Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Centern och V avvaktar om stöd

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, kommenterar budgetpropositionen vid en pressträff i riksdagens presscenter.

Varken Centern eller Vänsterpartiet vill säga om regeringens budget räcker för att de ska stödja den i riksdagen. Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl (C) säger till TT att det inte alls är ”någon självklarhet”, medan V:s talesperson Ulla Andersson (V) säger att det kommer ta lång tid innan hennes parti tar ställning.

För att regeringen ska få igenom budgeten i riksdagen krävs sannolikt Centerns och Vänsterpartiets aktiva stöd, det vill säga att C och V röstar för den. Martin Ådahl (C) säger att Centern nu ska göra en noggrann analys av budgeten och sedan sätta ner foten.

– Det är en blandad bild, det finns en del positiva inslag, säger han.
Regeringen måste också hålla de löften man givit Centern om att stärka äganderätten till skog, göra det lättare att bygga strandnära samt gå vidare med förändringarna av arbetsrätten, framhåller han.

– Det är absolut nödvändigt, säger Ådahl.

Krav återstår

Vänsterpartiets Ulla Andersson framhåller att regeringen gått partiet till mötes i ett antal krav, men inte i alla. Kraven på slopat karensavdrag och sjuklöneansvar för mindre företag samt att skattesänkningar ska motsvaras av skattehöjningar är några av kraven som regeringen inte gått till mötes.

– Vi kommer att göra en helhetsbedömning när vi vet vilken budget som gäller, säger Ulla Andersson, som förväntar sig att en del kommer att hända före statsministeromröstningen.

– Vill man säkra sin budget, så misstänker jag att de två delarna kommer att kopplas ihop, säger Ulla Andersson.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) anser att budgeten kommer inte att få ordning på Sverige.

– Budgeten missar Sveriges problem, den kommer inte få ordning på Sverige. Man prioriterar mer pengar till de som inte jobbar och det kommer att leda till en nedmontering av arbetslinjen, säger hon.

Svantesson lyfter särskilt otryggheten och problemen med långtidsarbetslösheten.

Häpnadsväckande snålt

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson anser att budgeten inte tar Sverige i rätt riktning.

– Det är häpnadsväckande att man väljer att snåla på svenska skolan, säger han.

Han hänvisar till att var sjätte elev som slutar högstadiet saknar behörighet till gymnasiet.

– Regeringens lösning på det är att sänka ribban, säger Persson.

Det andra problemet han lyfter är långtidsarbetslösheten.

– Lösningen är inte höjda bidrag eller klassisk socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik utan att göra det mer lönsamt att arbeta och billigare för företag att anställa, säger Persson.

Misslyckade områden

Han lyfter även den växande kriminaliteten och energipolitiken som misslyckade områden för regeringen.

– Regeringen är handfallen och kan inte ta itu med samhällsproblemen. Den växande kriminaliteten är det tydligaste tecknet på det. Sammantaget visar det här att Sverige behöver ett regeringsskifte, säger Mats Persson.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed jämför budgeten med ett dåligt renoveringsarbete där de reella reformverktygen saknas.

– För mycket läggs på spackel och målarfärg för att fixa ytan, medan grundarbetet brister, enligt Forssmed.

– Jag delar bedömningen att vi inte ska strama åt för tidigt utan att det är angeläget att vi stöttar ekonomin, men problemet är att man använder pengarna fel. Det blir alldeles för mycket allmän konsumtion i stället för att öka drivkrafterna till arbete, säger han.

Urholkar arbetslinjen

Han räknar upp en rad samhällsproblem som långtidsarbetslösheten, vårdköerna och bristerna i äldreomsorgen samt det dödliga våldet.

– Regeringens budget svarar inte upp mot den här problembilden. I stället läggs förslag som urholkar arbetslinjen, otillräckliga satsningar på rättsväsendet, man tar inte tag i vårdkrisen. Man gör satsningar på äldreomsorgen men det är motvilligt, det är våra förslag man lägger, säger Forssmed.

Sverigedemokraterna anser att det är otillräckliga satsningar i budgeten.

– Det är otillräckligt på de saker vi behöver göra. Man skjuter inte till resurser till rättsväsendet i den mån vi hade behövt göra. Och vi har fortfarande ett underfinansierat pensionssystem, men det är man tydligen tillfreds med eftersom det inte åtgärdas, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV