Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

EU-länderna överens om vaccinpass

Så här tänker sig EU-kommissionen att ett gemensamt vaccinpass kan se ut.

EU-parlamentets förhandlare har nått en provisorisk överenskommelse om att införa ett så kallat vaccinpass för covid-19 i EU. ”Jag tror att man kan påbörja planeringen för semestern nu”, säger svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M).

Överenskommelsen nåddes efter långa förhandlingar.

– Efter en lång dag har vi äntligen nått en överenskommelse, meddelade den spanske ledamoten Juan Fernando López Aguilar när han gav beskedet vid en presskonferens. Ett parlamentsbeslut i frågan kan tas i en plenarsession i juni, och träda i kraft den 1 juli.

Ett parlamentsbeslut i frågan kan tas i en plenarsession i juni, och träda i kraft den 1 juli.

”Det här är ett viktigt steg mot att återstarta den fria rörligheten på ett så säkert sätt som möjligt”, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides i ett uttalande på Twitter.

"Steg mot det normala"

Planen är att det gemensamma ”covid-19-certifikatet” ska kunna fungera redan från den 1 juli och göra det möjligt för EU-medborgare att enkelt visa upp digitalt eller på papper om de blivit vaccinerade, testat sig eller nyligen varit sjuka.

– Det är mycket glädjande att vi nu får europeiska vaccinpass. Det ger ökad möjlighet att resa i sommar och återstarta våra ekonomier. Och att vi tar ett steg mot det mer normala, säger Tomas Tobé (M).

Nu återstår tekniska möten innan detaljerna är klara.

Tomas Tobé säger att det har varit tuffa förhandlingar kring huruvida medlemsstaterna ska få införa restriktioner för personer som reser med vaccinpassen.

– Jag hade helst sett att vi hade en tydligare garanti. Det är nog många som inte vill inleda en semesterresa med att sitta i karantän, till exempel, säger han.

Ingen karantän-garanti

Medlemsstaterna har alltså möjlighet att införa egna restriktioner för de som reser med vaccinpass. Men:

– Man har lovat att inte göra det om inte smittläget motiverar det. Vi sätter lite hopp till att medlemsstaterna ska hantera det här på rätt sätt.

EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) är inte helt nöjd med överenskommelsen och säger att det finns en ”överhängande risk att det blir en skrivbordsprodukt”.

”Resultatet blev tyvärr ett urvattnat vaccinpass. Visserligen så har vi nu snart återfått den grundläggande rättigheten att kunna röra oss fritt i Europa samtidigt, men Sverige och andra medlemsländer har inte velat gå så långt som hade behövts för att helt säkra resor utan karantän i sommar”, säger han i ett skriftligt uttalande.

Det så kallade vaccinpasset ska endast ska gälla i tolv månader.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV