Riksdagens utrikesutskott har bett utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) att svara om en kritiserad tilltänkt affär mellan svenska företag och Belarus, där Exportkreditnämnden beslutat om garantiofferter.
Anledningen är bland annat att Sveriges ambassadör i Minsk, Christina Johannesson, deltagit vid flera möten där kontrakt undertecknats om affären, vilket TV4:s Kalla Fakta rapporterat om.
Myndigheten Exportkreditnämnden (EKN) beslutade den 31 augusti förra året om att ställa ut garantiofferter, ett slags försäkring om betalning, i affären mellan Siemens i Finspång och det statliga belarusiska energibolaget Minskenergo.
Bjuds in igen
Anna Hallberg (S) och EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko var den 4 maj i riksdagens näringsutskott för att svara på frågor om affären. Då kunde även utrikesutskottets ledamöter delta.
Nu har även utrikesutskottet bjudit in Anna Hallberg för ett nytt möte i samma ärende.
Under tiden pågick protester i Belarus mot det nyss genomförda presidentvalet. Politiker och oliktänkande fängslades och vittnesmål gjorde gällande att tortyr förekom i fängelserna. Sverige frös samtidigt bistånd till statliga aktörer i landet och statsminister Stefan Löfven (S) talade om sanktioner.
Skedde under 2019
Utrikesminister Ann Linde uppgavs först ha kallats till utskottet, som senare riktade sin förfrågan till utrikeshandelsminister Hallberg. Datumet för när hon ska närvara i utskottet är inte satt ännu.
I en skriftlig kommentar till TT påpekar Ann Linde däremot att de tre möten som Sveriges ambassadör i Minsk deltog i för att få affären i hamn skedde under 2019, före polisens brutala ingripanden mot fredliga demonstranter i samband med presidentvalet i augusti 2020.
”Sveriges ambassad i Minsk har sedan sommaren 2020 i praktiken upphört med att aktivt främja handelsrelationen mellan Sverige och Belarus med anledning av den politiska situationen i landet”, säger Linde.
Reserverade sig
När EKN:s styrelse utfärdade garantiofferter till affären reserverade sig Camilla Melander, departementsråd och enhetschef på utrikesdepartementet samt ledamot i styrelsen, mot beslutet.
”Camilla Melander reserverade sig då mot den allvarliga utvecklingen i landet med repression och godtyckliga arresteringar påverkade affärens lämplighet och möjlighet att bedöma riskerna”, säger Linde.