Långtidsarbetslösheten är hög i Sverige. Men i Norrland satsar flera stora företag på en utveckling med gröna förtecken. Där är jobbchanserna goda framöver, och nästan en tredjedel av svenskarna kan tänka sig att flytta norrut för jobb, visar en undersökning från Novus och LKAB.
Batterifabriken Northvolt i Skellefteå, LKAB:s satsning på fossilfri järnsvamp, HYBRIT:s satsning på fossilfritt stål och H2 Green Steel i Svartbyn i Boden. Det händer mycket i Norrland på arbetsmarknaden just nu.
Arbetslösheten i Norrbotten och Västerbotten är redan den lägsta i Sverige, och tack vare de stora industrisatsningarna som är på gång beräknar man att skapa mellan 10 000 och 20 000 nya jobb framöver, enligt Arbetsförmedlingen. Redan idag finns 9000 lediga jobb på platsbanken i Norrland, varav nästan 5000 bara i Västerbotten och Norrbotten.
Därför är behovet av arbetskraftsinflyttning till länen stort.
– Vi måste accelerera upp det här arbetet med att marknadsföra regionerna. Det finns stora möjligheter för personer att få jobb här uppe i norr, sade Martin Gandal, analytiker på Arbetsförmedlingen, till Svt Norrbotten tidigare i vår.
Jobb och natur lockar till norr
Och en ny studie som undersökningsföretaget Novus gjort på uppdrag av LKAB visar att så många som 31 procent av svenskarna kan tänka sig att flytta till Norrbotten.
– Det här är en avgörande fråga och en av de största utmaningarna för oss och regionen i stort. Ska vi lyckas med vår stora omställning och framtidssatsning måste vi lyckas attrahera kompetens från både Sverige och andra delar av världen till våra verksamheter i Norrbotten. Därför är det glädjande att så många redan idag ser de stora möjligheterna här, säger Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB, i ett pressmeddelande.
Det som lockar med Norrland är närheten till naturen (48 procent), prisvärt boende (43 procent) och möjlighet till jobb (27 procent). Men samtidigt finns det avskräckande faktorer som gör att 32 procent av de svarande absolut inte kan tänka sig en flytt. Avsaknad av relation till regionen (50 procent), stora avstånd (50 procent) och mörker och kyla (43 procent), var det som avskräckte mest.
Färre kvinnor vill flytta
Minst villiga att flytta norrut var kvinnorna. Bara 25 procent kan tänka sig att bo i norr.
– En bidragande orsak kan nog vara att bilden av arbetsmarknaden här fortfarande är lite förlegad och domineras av traditionella industrijobb. Men verkligheten är en annan. Vårt behov av kompetens är brett och omfattar närmare 200 olika yrken, allt från kvalificerade yrkesarbetare till högutbildade specialister med spets inom IT, miljö och kemi. För att inte tala om alla andra tillkommande behov som följer av utvecklingen i regionen, säger Grete Solvang Stoltz i pressmeddelandet.
Norrbotten och Västerbotten hur under många år dragits med problem med utflyttning, en trend som brutits i Västerbotten men som fortfarande finns kvar i Norrbotten. Men synen på framtiden ser ljus ut. 63 procent av de svarande i undersökningen tror att befolkningen kommer att öka i regionen, medan bara 12 procent tror på en minskning.
Hållbara arbetsgivare lockar
Dessutom kan satsningar på hållbarhet och miljövänligare teknik vara något som lockar i sig. 62 procent av de svarande uppgav att det är mycket eller ganska viktigt att deras arbetsgivare bidrar till en hållbar utveckling i Sverige och världen.
– Det växande engagemanget för hållbarhetsfrågor är en av de starkaste konkurrensfördelarna för oss och regionen, säger Anna Lidbom, hållbarhetschef på LKAB, i pressmeddelandet.