DEBATT Amazon är planetens kanske mäktigaste bolag och VD Jeff Bezos är i skrivande stund världens näst rikaste person. Nu måste han betala.
År 2020 var ett skitår, men inte för Jeff Bezos. Han är den första människan någonsin som uppnått bisarra 200 miljarder dollar i personlig förmögenhet. Amazons lagerarbetare har fått en bråkdels löneökning, undermåligt skydd och ökad risk för att bli sjuk i covid-19.
Vi vill påminna om att ingen människa på egen hand kan generera intäkter och miljardvinster. Värdet genereras av de anställda och samhället de verkar i, och bolagens framgångar skulle vara omöjliga utan de offentliga institutioner och politik som medborgare tillsammans byggt och drivit i flera generationer. Det är sant för alla bolag och Amazon är inget undantag.
Det kommer aldrig att ligga i bolagets naturliga intresse att betala tillbaka skulden till samhället, här läggs energin istället på att hitta och expandera kreativa luckor i skattesystem. År 2019 betalade Amazon bara pluttiga 1,2 procent i skatt i USA, i det land där bolaget är grundat och där bolaget har sitt huvudkontor. När Amazons företagsimperium expanderar får också allvarliga konsekvenser för klimatet. Bolagets koldioxidavtryck ökar och är idag större än två tredjedelar av världens länder, framför allt på grund av kraftigt ökade transporter.
Handeln är i en global och gigantisk omställning från butikshandel till näthandel, och pandemin har ökat både förändringstakten och våra unga medlemmars utsatthet. Men det borde inte vara frivilligt att ta klimatansvar, samhällsansvar och arbetsgivaransvar, och det borde vara omöjligt för globala maktspelare som Amazon att göra miljardvinster på samhällets och framtidens bekostnad.
Det är dags för Amazon att betala.
Bakgrund
#MakeAmazonPay är ett globalt upprop på initiativ av fackliga och politiska gräsrotsorganisationer. Bakom uppropet står förutom flera världsfack också organisationer Labours ”Momentum”, Bernie Sanders ”Our Revolution”, Greenpeace och Tax Justice Network. Vi skriver under uppropet och kräver kraftiga förbättringar i lönesättning, anställningstrygghet, synen på facklig organisering, klimatansvar och samhällsansvar genom skatt.