Några politiker besöker en kommunal verksamhet, en av dem får syn på en samling små regnbågsflaggor på ett bord och går fullständigt i taket. Kan du gissa vilken kommun det hände i?
En ledtråd: Chefer för kommunala verksamheter har hoppat av på löpande band för att kommunens ledning inte går att ha att göra med. Museet är stängt tillsvidare på grund av arbetsmiljöproblem, berättar hemsidan. Tystnadskultur och trakasserier är vanliga ord i rubrikerna. Och så flaggpolicy.
Skånska Hörby är en av de sydsvenska kommuner där SD styr tillsammans med ett knippe borgerliga partier. Att få bort prideflaggorna från de kommunala flaggstängerna verkar vara en högt prioriterad fråga, och i oktober 2020 beslutade kommunstyrelsen om en ny flaggpolicy. Svenska flaggan gick bra, så klart, liksom Hörby kommuns flagga. Vid internationella besök skulle flaggor från de länder besökarna kom från också kunna hissas. Men inga regnbågsflaggor.
Kommuninvånare protesterade, Moderaterna backade från beslutet efter bara några dagar och flaggpolicyn drogs tillbaka. Vilket alltså inte hindrade Cecilia Bladh in Zito från att explodera över små regnbågsflaggor på ett bord och skrämma verksamhetens personal.
– Det har inte varit helt enkelt att prata med våra medlemmar, de var chockade, säger Madelene Eriksson, ombud på Vision, till Expressen.
Det är bekymmersamt att någon som inte kan lägga band på sina känslor under ett vanligt studiebesök är ordförande i kommunstyrelsen, men Bladh in Zitos kommentar till Expressen är egentligen värre.
”Som KSO för Hörby så är jag ansvarig för att ingen medborgare känner sig kränkt och är rädd för att bli behandlad annorlunda för sin politiska åsikt eller liknande. Våra offentliga rum är mötesplatser för alla och skall aldrig vara exkluderande. En opinionsundersökning visar att 40% av befolkningen i Hörby skulle i dagsläget rösta SD och ingen av dem eller någon annan skall behöva vara orolig att likställighetsprincipen inte gäller.”
Om regnbågsflaggan hade stått för exkludering av heterosexuella och cispersoner hade det varit begripligt att reagera, men det gör den ju inte. Den står för att all kärlek är bra kärlek, allas rätt att älska dem de vill och vara som de vill. Om den kan tänkas exkludera någon kan det bara vara någon vars politiska ideologi säger något annat. Att alla inte får älska vilka de vill, eller att vissas kärlek inte är lika mycket värd som andras, på grund av deras könstillhörighet.
Det är för att försvara den åsikten som hon går i taket under ett studiebesök. Om Cecilia Bladh in Zito verkligen inte vill att människor ska känna sig kränkta och rädda skulle hon med fördel kunna avgå.
Chilenarna valde en president som i varje fall inte är Pinochet 2.0.
Den där pandemin börjar bli lite långrandig, speciellt som vi inte tycks dra lärdom av den, trots allt.