Vi måste lära oss läxan från Afghanistan, manar EU:s utrikeschef Josep Borrell och öppnar bland annat för skapandet av en ny militär insatsstyrka.
Det kaotiska läget kring talibanernas snabba maktövertagande i Kabul har fått otaliga EU-politiker och experter att grubbla över vad som blivit fel och borde göras bättre. Inte minst handlar det om hur EU och dess medlemsländer helt blev avhängiga av vad USA bestämde sig för.
”I slutändan var det i Washington som tidpunkten och sättet att lämna på avgjordes. Vi européer fann oss själva helt beroende av amerikanska beslut, inte bara vad gäller evakueringar från Kabuls flygplats utan också mer allmänt. Det borde tjäna som en väckarklocka”, konstaterar Borrell i en debattartikel i amerikanska New York Times.
"Vändpunkt"
På väg in till ett möte med EU-ländernas försvarsministrar i Slovenien på torsdagen fyller han på.
Ibland sker det saker som sätter igång en historisk vändpunkt och jag tror att Afghanistan är ett sådant fall. Vi måste skapa något mer operationellt. Behovet av mer och ett starkare europeiskt försvar är mer uppenbart än någonsin förut, säger Borrell i slovenska Brdo.
Insatsstyrka?
En av de idéer som diskuteras är att uppdatera EU:s hittills aldrig använda snabbinsatsstyrka. På pappret har systemet funnits i många år, utan att tas i bruk. Nu hoppas Borrell på ny fart i diskussionen då EU-länderna under kommande år ska försöka enas om en ”strategisk kompass” för utrikes- och säkerhetspolitiken.
”Att hjälpa till att säkra en flygplats under utmanande omständigheter – som i Kabul – skulle kunna vara den typ av insats som vi siktar på i framtiden”, skriver Borrell i New York Times.