Nya bevis på hur den kroatiska polisen bryter lagar och begår brott mot flyktingar längs med Balkanrutten har samlats in av grävande journalister och publicerats av Der Spiegel. Filmer och vittnesmål berättar om att asylsökare, inklusive kvinnor, spädbarn och barn med funktionsvariationer, faller offer för den kroatiska gränspolisens fula metoder när de desperata försöker ta sig över gränsen till fots.
Sedan Balkanrutten officiellt stängde i mars 2016 har vägen vidare norrut blivit allt svårare för de flyktingar och migranter som inte ser några andra alternativ än att korsa gränserna till fots. Lagliga vägar in i EU saknas – de få platser som finns tillgängliga för vidarebosättning via FN:s kvotflyktingprogram är inte ens i närheten av tillräckliga. Därför tvingas desperata människor ut på livsfarliga resor och vägar, som över Medelhavet och längs med Balkanrutten när de väl har nått fram till Europa.
Journalister från den tyska tidningen Der Spiegel har tillsammans med andra medier återigen kunnat visa att push backs fortsätter längs med den kroatiska gränsen. Tidningen har även tidigare publicerat bevis på att brutalt våld förekommer från kroatiska tjänstemän längs med gränsen. Kroatien fortsätter förneka att push backs förekommer – trots de allt mer omfattande bevisen. I den granskning som nu publicerats har reportrarna kunnat filma sex separata incidenter på samma ställe längs med den 1000 kilometer långa bosnisk-kroatiska gränsen.
Sårbara individer
I reportaget berättar Der Spiegel om bland annat den 16-åriga Sajad och hans familjs öde. Reportrarna menar att hans berättelse bara är ”en av många”. Tonåringen gav sig tillsammans med familjen av från Bosnien, där de levt under fruktansvärda förhållanden en period, och lyckades korsa gränsen mellan Bosnien och Kroatien utan att stöta på några gränsvakter. De fortsatte mot Zagreb, Kroatiens huvudstad, men innan de kom fram tog det stopp.
– Gå tillbaka till Bosnien, ska polismännen som hittade familjen när de närmade sig Zagreb ha skrikit till dem, enligt Sajad.
I gruppen som Sajad reste med fanns även hans farbror som har hjärtproblem och tar sig fram med hjälp av en krycka. Familjen lämnade Afghanistan för tre år sedan och har sedan dess rest via Turkiet till Lesvos, där de bodde i det ökande flyktinglägret Moria under ett års tid. De lämnade sedan Moria och kom via den nordliga grekiska staden Thessaloniki till Bosnien.
Bevisen tornar upp sig
När Der Spiegel pratar med Sajad är han tillbaka i Bosnien igen. Polismännen de mötte i närheten av Zagreb nekade dem rätten att söka asyl och tvingade dem istället tillbaka till Bosnien. Att göra så bryter både EU-lag, kroatisk lag och internationella konventioner om flyktingars rättigheter. Push backs längs med just den här gränsen blev allt vanligare under 2018, då Bosnien blev en allt vanligare del av flyktvägen norrut.
De sex videor som samlats in slår hål på Kroatiens påstående om att det inte förekommer några push backs, skriver reportrarna i Der Spiegel. Deras material visar också att det är människor i stort behov av skydd som skickas tillbaka med ofta våldsamma metoder – små barn, sköra äldre män och höggravida kvinnor hör till offren. Under den vecka som reportrarna filmade gränsen drabbades 65 personer av polisens push backs, en polisman kan även identifieras på bild och tillhör enligt Der Spiegel Zagrebs polisenhet. Även en pojke med svåra skador på skalle, ben och ögon har skickats tillbaka, enligt rapporten. Familjens hopp är att hitta en bra läkare i Tyskland, efter att de flytt från talibanerna i Afghanistan.
EU betalar för gränsen
Kroatiens inrikesministerium har svarat på en förfrågan från Der Spiegel om att kommentera materialet. Svaret är att det som sker vid gränsen är ”lagliga nekanden” direkt vid gränsen och man ignorerar det faktum att det rör sig om push backs från djupare in på kroatiskt territorium. EU pumpar in stora pengar i Kroatien för att fortsätta skydda gränsen, de senaste åren är siffran 160 miljoner euro. Det ligger även i Kroatiens intresse att visa att man kan hålla gränsen stängd i och med att ett Schengenmedlemskap hägrar, vilket gör Kroatiens gräns till den yttre gemensamma gränsen. Utrikesministern Gordan Grlić Radman sa nyligen också att Hans land förnekar ”alla anklagelser om inkorrekt beteende vid gränsen”, enligt Der Spiegel.
Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för migration, har tidigare sagt att det ”inte är acceptabelt” med de rapporter om push backs och våld som förekommer. Men EU-kommissionen har inte gjort någonting som faktiskt förändrat situationen. Enligt Der Spiegel tycks hon ”inte vara villig att offentligt peka ut Kroatiens regering som ansvarig” denna gång heller, även om hon tycker att materialet är trovärdigt. Sandra Benčić, kroatisk grön-vänsterpolitiker, menar att gränsvakter tvingas utföra push-backs på regeringens och EU:s order. Hon tror också att det är sannolikt att EU låter Kroatien gå med i Schengen, trots brottsanklagelser.
Europeiska rådets kommitté mot tortyr har gjort en rapport om Kroatien och push backs. Men den har ännu inte offentliggjorts, eftersom Kroatien gör allt för att undvika att den publiceras. Europeiska rådet har dock fördömt Kroatiens metoder tidigare, även om rapporten ännu inte kunnat publiceras.