Ryssland och Sverige har helt olika syn på vad som hänt den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Det konstaterar utrikesminister Ann Linde (S) efter tre och en halv timmes möte med Sergej Lavrov i Moskva.
Men hon tar med sig ett löfte om dokument kring diplomaten Raoul Wallenberg.
– Självklart så diskuterade vi Navalnyj, det var en ganska lång och väldigt tuff diskussion, säger Ann Linde till TT efter mötet med Lavrov.
Samtidigt som de satte sig ner tillsammans inleddes en domstolsförhandling i Moskva som kan resultera i att Navalnyj fängslas i flera år.
Utrikesministern upprepade EU:s krav om att Navalnyj måste släppas fri, liksom de som gripits vid protesterna i helgen.
– Vi har helt olika syn, både på läget och vad som hänt, säger Linde.
Navalnyj greps redan vid passkontrollen i Moskva då han den 17 januari återvände från Tyskland, där han vårdades i flera månader efter att ha förgiftats i Ryssland.
– I EU införde ju vi sanktioner med anledning av förgiftningen av Navalnyj och det är naturligtvis Ryssland då väldigt uppbragta för, säger Linde.
TT: Upplevde du någon form av närmande i de här frågorna?
– Nej, det kan jag inte säga, tyvärr.
Tillbakavisar kritik
Inför mötet anklagade Lavrov Sverige för att ha bidragit till att piska upp fientliga stämningar gentemot Ryssland.
– Vi har fått höra uttalanden om det så kallade ryska militära hotet liksom annan antirysk retorik, medan alla våra förslag om att främja dialog i en rad frågor som är orsak till oro tyvärr har lämnats obesvarade, sade Lavrov, enligt Interfax.
Linde avfärdar kritiken.
– Vi tar alltid upp frågor som gäller mänskliga rättigheter och demokrati och här anser vi att Navalnyj måste ha rätt till yttrandefrihet och att framföra sin kritik. Och vi anser också att det var klarlagt att det är (nervgiftet) novitjok som förgiftade Navalnyj, säger hon, och tillägger:
– Jag ser inte att det skulle vara antiryskt på något sätt.
Transparens?
Lavrov kritiserar också vad han beskriver som dubbelmoral i uppmaningen från EU om att Ryssland ska öppna upp om förgiftningen av Navalnyj.
Ryssland har inte fått ta del av hur de laboratorier i Tyskland, Sverige och Frankrike – som alla slagit fast att Navalnyj förgiftades av det sovjetutvecklade nervgiftet novitjok – kommit fram till sina slutsatser, argumenterar Lavrov, och beskriver det som bristande transparens.
Linde hänvisar till att de svenska labbtesterna gjordes på begäran av Tyskland, och att resultaten skickats dit.
– Här är det ju Tyskland som har just den här frågan.
– Jag tror att Tyskland har agerat enligt vad de anser vara bäst för både Navalnyj och saken som sådan.
Säkerhetsfrågor
Lindes besök sker inom ramen för Sveriges nuvarande ordförandeskap i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE.
Vid sidan om Navalnyj diskuterade Linde och Lavrov bland annat konflikten i Ukraina och Nagorno-Karabach, liksom situationen i Georgien och Transnistrien.
Där var samtalsklimatet mer konstruktivt, enligt Linde.
Hon nämner även avtalet Open skies, som USA under Donald Trump valde att lämna varpå även Ryssland inledde en utträdesprocess. Lavrov öppnar för att tänka om.
– Om USA fullt ut återgår till att fullgöra detta avtal så kan jag säga att Ryssland är redo att se över den här nya situationen på ett konstruktivt sätt, sade Lavrov efter mötet med Linde.
Löfte om Wallenberg
Syftet med Open Skies är att öka förtroendet mellan stater genom att de anslutna länderna ges möjlighet att genomföra militära observationsflygningar över varandras territorium.
Utrikesministrarna talade även om bilaterala frågor, där Linde ser öppningar för bättre samarbete mellan Sverige och Ryssland gällande exempelvis miljö- och klimat i Arktis.
Vid sitt förra möte med Lavrov, för ett år sedan, hade Linde med sig en begäran från svenska forskare om att få tillgång till dokument man inte fått fram kring den olösta gåtan om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som misstänks ha avlidit i sovjetiskt fängelse 1947.
– Lavrov sade att de nu hittat en del av de här dokumenten som de vill överlämna, men att det har försenats på grund av pandemin, säger Linde.