Myanmars ledare Aung San Suu Kyi befinner sig i husarrest efter det att militären gripit makten i en kupp och uppges vara vid god hälsa. Den internationella flygplatsen i Rangoon har tvingats stänga.
Aung San Suu Kyi, president Win Myint och andra regeringsmedlemmar fördes bort i militärens gryningsräd i måndags. Efter det har det varit oklart var den myanmariska ledaren befinner sig men nu kommer uppgifter om att hon är i husarrest i sitt residens i huvudstaden Naypyidaw.
– Vi har uppmanats att inte oroa oss. Men det är klart att vi oroar oss. Det vore en lättnad om vi kunde få se ett foto, säger en anonym parlamentsledamot från Suu Kyis parti NLD.
Partiets talesperson Kyi Toe säger att grannar har kunnat se Suu Kyi röra sig innanför murarna till residenset under morgonen. Kyi toe skriver på Facebook att uppgifter gör gällande att Suu Kyi är vid god hälsa givet omständigheterna.
Suu Kyi har befunnit sig i husarrest flera gånger tidigare sedan hennes parti vann valet 1990 och militären vägrade att lämna ifrån sig makten.
Det var i skydd av mörkret som soldater i måndags stängde vägarna in och ut ur Naypyidaw och i den största staden Rangoon tog militär kontroll över stadshuset. Telefonnätet begränsades, internet stängdes ner och den statliga tv-kanalens sändningar avbröts.
I sin egen tv-kanal meddelade militären att den tagit makten och att Myanmar under ett år av undantagstillstånd kommer att ledas av en junta med överbefälhavaren Min Aung Hlaing i spetsen. Militären påstår att det förekom fusk i parlamentsvalet i november – i vilket NLD vann en jordskredsseger.
Talar tyst
Dagen efter kuppen är det fortsatt tyst och folktomt på gatorna i Myanmar. Soldater och kravallpolis är utstationerade i Naypyidaw och Rangoon. Internet och telefoni ska vara tillbaka men vanligtvis välbesökta marknader är öde.
– Vi skulle vilja gå ut för att visa vårt missnöje, säger en taxichaufför.
– Men moder Suu är i deras händer. Vi kan inte göra mycket annat i nuläget än att hålla tyst.
En av landets största aktivistgrupper har uppmanat till civil olydnad i protest mot militärkuppen.
Myanmars internationella flygplats i Rangoon har fått order om att stänga till i maj, uppger dess chef för nyhetsbyrån Reuters. Enligt The Myanmar Times har alla tillstånd för att lyfta och landa dragits in till och med den 31 maj.
FN i krismöten
Västvärlden har samstämmigt fördömt kuppen, uppmanar till en återgång till den demokratiska processen och omedelbart släppa de gripna. USA:s president Joe Biden har hotat med att återinföra sanktioner och FN:s säkerhetsråd ska på tisdagen återigen samlas för ett krismöte om situationen.
Kina har dock valt en annan väg och har bara uppmanat parterna att lösa sina meningsskiljaktigheter. Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina använder inte ordet kupp i sin rapportering utan skrev i måndags att det handlade om en stor ommöblering i regeringen.