Startsida - Nyheter

Energi · Kan själv

Dags att rota sticklingar

Det går att använda lite vad som helst för att rota sticklingar i vatten.

Nu kommer ljuset tillbaka. Det sker långsamt och steglöst, men det känns som om att det går extra snabbt den här tiden tycker Jerker Jansson. Ljuset har kommit olika långt i vårt avlånga land, men det börjar bli dags att förbereda årets odlingar.

Stöd av lampor

Det går att så och sätta sticklingar året runt, men om det naturliga ljuset är för svagt växer plantorna sig gärna långa och smala. Ibland spelar det ingen roll, men många växter ger upp eller blir så tunna att de sjunker ihop, till och med går av. Så för att starta växter redan nu är det bra att låta en lampa belysa växtbarnen tills ljuset blir starkt nog.

Jag har tidigare berättat om olika sätt man kan använda lampor för att odla olika växter och det går naturligtvis bra att dra upp nya plantor från frön eller sticklingar. Det gäller att vara lite extra försiktig med sticklingar eftersom de är väldigt känsliga tills de har utvecklat ordentliga rötter.

Det enklaste sättet att se till att ljuset inte blir för stark är att använda en mild LED-lampa. Varmvita glödlampor fungerar bra till odling och det räcker gott med fem till tio watt. Sätt inte lampan för nära, då kan värmer skada plantan. Ett par decimeter är lagom.

Håll fuktigheten

Ett frö som gror och sen torkar ut dör snabbt. Likaså ger sticklingar upp om de torkar ut. Det finns billiga och enkla miniväxthus i plast som oftast består av en bricka och ett genomskinligt lock. Men du behöver inte köpa en massa prylar. Jag använder det jag redan har. Ett gammalt akvarium. Stora glasskålar.

Det går bra att sätta en plastpåse över det groende livet. Staga upp påsen med en pinne så att den inte sjunker ihop och vädra då och då. Mögel är den största fienden i vuktiga miljöer. Genom att använda såjord och se till att det inte ligger saker som kan mögla i utrymmet går det att minska riskerna. En uppochnedvänd glasburk eller ett stort glas fungerar också bra.

Ett bra knep för att hålla luftfuktigheten är att fylla brickans botten med blötlagda lecakulor. Se till att de inte torkar ut, vattna dem då och då.

När sedan plantan ska släppas ut ur det lilla växthuset har den vant sig med hög luftfuktighet och kan bli lite deppig. Glänta försiktigt på plastpåsen eller locket till lådan några dagar och spreja sen plantan med vatten då och då.

Sticklingar

Det allra enklaste sättet att föröka växter är att ta skott och se till att de får rötter. Många växter går bra att sticka direkt ner i jord, andra är enklare att ställa i vatten. Det finns uppgifter på nätet om vilken metod som fungerar bäst för en viss växt. För många växter fungerar båda metoderna.

Det går att ta sticklingar från väldigt många alla växter. Att delar av växter kan sätta nya rötter är något slags försäkring för växter. Om en gren går av eller om hela växten bryts av kan den ändå överleva om den sätter rötter.

Det fungerar bäst med fleråriga växter och sådana som har en stam och grenar. Sallad och rotsaker går att fortplanta på andra sätt, men det finns liksom inget att klippa av som kan bli en ny planta. Andra växter är som gjorda för att ta skott. Tomatplantor utvecklar nya grenar som oftast ska tjuvas, tas bort. Dessa grenar sätter väldigt lätt rot i ett glas vatten. Pepparmynta, basilika och olika pelargonarter är också lämpliga för detta.
Det som ställer till det ibland är att vissa växter inte är symmetriska. Alla grenar är inte likadana. Det gäller för chili till exempel. Där går det bara att använda toppen. Andra delar blir konstiga, utvecklas inte till en normal planta.

Rotningsmetoder

Jag plockar åt mig skott så fort jag får chansen. Tar hem dem och sätter dem i ett glas vatten medan jag tar reda på vilken metod som passar dem bäst. Många arter får bli kvar i glaset om jag upptäcker att det fungerar. Det är viktigt att rensa bort alla blad som skulle hamna i vattnet, annars kan de dö och ruttna och förgifta hela härligheten. Det är också viktigt att byta vattnet några gånger i veckan eller helst dagligen.

Gör ett snett snitt i stammen längst ner och stoppa ner skottet direkt i vatten. Luftbubblor som letar sig in i stammen kan hindra dem från att ta upp vatten. Ställ glaset ljust och inte för kallt och kolla så att inget av skotten börjar vissna.

Det går bra med många växter att stoppa ner dem i jord direkt. Vanlig jord innehåller en massa mikroorganismer och en del av dem kan angripa skottet. I synnerhet snittytan är känslig. En del odlare använder kanel och hävdar att det skyddar, men jag har inte testat det. Mitt knep är att använda ett medium som är hygieniskt från start.

Torvbriketter, såjord, kokosfibrer och vermikulit är alla bra till sticklingar. Dessutom finns det olika speciallösningar, pluggar gjorda i olika material som innehåller näringsämnen och mikroorganismer som stimulerar rottillväxt. De är lite dyra så jag använder dem bara till känsliga växter. Dessa pluggar fungerar bra också till skott som är för små för traditionella metoder.

Torvbriketterna måste blötläggas i vatten först. Se till att de inte blir för blöta. Tryck lätt på dem för att pressa ut överskottet. De ska vara lite mer än fuktiga, men inte plaskvåta, då får stammen svårare att andas. Fördelen med briketter framför att rota växter i krukor är att rötterna efter ett tag sticker ut ur briketten och visar att det är dags att plantera.

Jord, kokos och vermikulit är lämpliga för att rota i små krukor. Jag köpte ett gäng nubbeglas i plast för att kunna se rotutvecklingen, men små krukor och glasburkar och typ nubbeglas i glas fungerar också och är betydligt mer miljövänligt. Och snyggt.

Pressa inte ihop jorden eller kokosfibrerna för hårt. Jag fyller odlingskärlet löst och vattnar lätt. Då sköter naturens krafter resten.

Den kletiga insidan av ett aloeblad innehåller ämnen som stimulerar rottillväxt. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Knep för att hjälpa skottet

Växter har hormoner precis som vi människor. En del av dem är till för att stimulera rottillväxt. Ju längre ner på en planta man tar skottet desto mer sådana finns det i skottet. Att använda låga grenar är i sig ett sätt att öka chansen att lyckas. Men det finns också mer eller mindre naturliga sätt att stimulera rottillväxten.

Det går många konstiga rykten om metoder som definitivt inte fungerar. Som att rota en rosenkvist i en potatis. Men jag har testat en del som faktiskt fungerar. Det minst naturliga är rothormon. Det är en kemisk produkt som Kemikalieinspektionen håller på att utreda om den ska få säljas i Sverige. Det fungerar läskigt bra, men är ingenting för den som ogillar kemi i trädgården.

Den som vill vara riktigt äkta plockar sälgkvistar och lägger barken i vatten. Den innehåller salicylsyra som stimulerar rottillväxt. En variant på det ämnet finns i vissa huvudvärkstabletter och jag har använt sådana med bra resultat. En bit av en tablett i ett glas vatten som skottet får stå några timmar i funkar alldeles utmärkt. Efter ett tag börjar stammen ta stryk, så håll koll.

Saften från aloe är också bra. Jag klipper av några centimeter av ett blad och sticker in skottets stam några centimeter i bladet fuktiga inre och väntar ett par timmar. Det kan vara bra att spreja skottet ibland så att det inte torkar ut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV