Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

EU tänker inte höja klimatmål, trots uppmaning från Cop26

En säkerhetsvakt motar bort en klimataktivist under Cop26 i Glasgow.

En av de tyngsta nyheterna från Cop26 i Glasgow var att världens länder uppmanas att uppdatera sina klimatmål nästa år. Det för att hamna i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Men trots att EU:s klimatmål dömts ut som otillräckligt av analytiker, är någon uppdatering av unionens klimatmål inte att vänta, rapporterar Politico.

När Cop26 avslutades innehöll sluttexten en formulering som sågs som särskilt avgörande för att hålla 1,5-gradersmålet vid liv. Världens länder uppmanades återkomma med uppdaterade klimatplaner nästa år, vilket betraktades som en livlina för de önationer vars framtida existens är beroende av att 1,5-gradersmålet uppfylls.

– Vi har hållit målet om 1,5 grader vid liv, men dess puls är svag, sa Alok Sharma som var ordförande för Cop26 när klubban föll.

Men flera länder har redan aviserat – av olika anledningar – att de inte tänker uppdatera sina klimatplaner. Under onsdagen meddelade också Eric Mamer, som är talesperson för EU-kommissionen, till Politico att någon skärpning av EU:s klimatmål inte är aktuell. Han hänvisar till modellering som EU ska ha gjort och som säger att unionens aviserade utsläppsminskningar redan ligger i linje med 1,5-gradersmålet. Men Eric Mamer får mothugg av Pär Holmgren, som är EU-parlamentariker för miljöpartiet och som ingick i parlamentets officiella delegation till Glasgow.

– Om slutsatserna från Cop26 är att 1,5-gradersmålet fortfarande är inom räckhåll, måste även EU vässa sina klimatambitioner. Just nu förhandlas det stora klimatpaketet Fit for 55. Men 55 procents utsläppsminskningar till 2030 räcker inte. Och det vet kommissionen. Gårdagens besked är ett klimatsvek, säger han i ett uttalande.

Pär Holmgren hänvisar till den ansedda tankesmedjan Climat action tracker (Cat), som pekar på att EU:s samlade klimatpolitik inte ligger i linje med 1,5-gradersmålet. Däremot 2-gradersmålet (utifrån de utsläpp som sker i unionen). Men då tar EU inte ansvar för sina historiska utsläpp. Om alla skulle anta EU:s förhållningssätt – skulle uppvärmningen landa på 3 grader, enligt CAT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV