För att upprätthålla goda relationer med de kinesiska myndigheterna har Apple gått med på en rad villkor som riskerar att kränka den personliga integriteten hos Apples kunder i Kina. Det visar en granskning som The New York Times har gjort.
För den amerikanska techjätten Apple har Kina med åren blivit en viktig spelare för den egna verksamheten. Enligt en granskning som The New York Times har gjort har Apple i dag nästan all montering av sina produkter förlagd till Kina. Utöver det står den kinesiska marknaden för en femtedel av Apples totala försäljning.
Nu har det, genom NYT:s granskning, framkommit uppgifter som visar att förutsättningarna för Apple och deras verksamhet i Kina inte har skett utan eftergifter gentemot de kinesiska myndigheterna.
Fri tillgång till kunddata
Enligt NYT har Apple bland annat gått med på att flytta över sin kinesiska kunddata till servrar hos ett statsägt företag i Kina. Apple ska även ha gett grönt ljus till att förvara de digitala nycklarna, som används för att låsa upp kundinformationen, hos företaget.
Genom detta har de kinesiska myndigheterna tillgång till uppgifter som e-post, foton, kontakter, kalendrar och platsinformation. Enligt oberoende säkerhetsexperter, och även röster bland Apples egna ingenjörer, är det i princip omöjligt för Apple att stoppa de kinesiska myndigheterna från att ta del av kunddatan, om myndigheterna skulle vilja.
Till sitt försvar hävdar Apple att man återtagit kontrollen över de digitala nycklarna samt att man använder mer avancerad krypteringsteknik i Kina än i andra länder.
”Vi har aldrig äventyrat säkerheten för våra användare eller deras data i Kina, eller någon annanstans där vi arbetar”, skriver Apple i ett uttalande.
Tar bort känsliga appar
Det framgår även av granskningen att Apple, för att blidka kinesiska tjänstemän, aktivt tar bort appar som man tror kan strida mot kinesiska regler eller på något sätt beröra ämnen som kan förarga de kinesiska myndigheterna.
Enligt NYT har Apple både personal och särskild mjukvara i bruk som arbetar med att granska appar för den kinesiska marknaden så att man inte berör ämnen som kretsar kring till exempel Himmelska fridens torg, Dalai Lama eller självständigheten för Tibet eller Taiwan.
Apple menar från sitt håll att man tar bort appar för att följa kinesisk lagstiftningen.
Läs även: Vill du bli spårad? Nya regler väntar en miljard mobilanvändare