Oron för nya upplopp är stor när Jacob Zuma i dag framträder virtuellt framför rätten. Det är den senaste turen i den långdragna korruptionsrättegången mot 79-åringen.
Sydafrikas expresident Jacob Zuma dömdes i slutet av juni till 15 månaders fängelse för domstolstrots sedan han vägrat att framträda inför den kommission som utreder korruptionsanklagelser mot honom. Under dagens förhandlingar, som sker digitalt på grund av oro över nya kravaller, framträder Zuma i kostym, vit skjorta och röd slips sittandes i en svart kontorsstol i fängelset i Estcourt nordväst om Durban.
Fängslandet av Zuma den 8 juli – som beskrevs som ett stolt ögonblick för den sydafrikanska demokratin – utlöste protester som snabbt urartade till upplopp och kravaller i bland annat Durban och Johannesburg, med omfattande plundring, mordbränder och skottlossningar som resultat.
Djupa ekonomiska klyftor
Över 200 människor har dött i oroligheterna och fler än 2 500 har gripits. Situationen bedöms nu vara under kontroll, men många befarar att måndagens domstolsförhandlingar kan leda till nya upplopp. Utanför domstolen i Pietermaritzburg, huvudstad i Zumas hemprovins Kwazulu-Natal, är säkerhetspådraget stort under dagen med beväpnad polis och militär.
President Cyril Ramaphosa anser att kravallerna planlagts och koordinerats och att demonstranterna försökte skapa revolt och ”piska upp motsättningar” bland befolkningen.
Andra menar att protesterna var politiska i ett inledande skede – men sedan snabbt övergick till allmänna missnöjesförklaringar mot fattigdom, djupa ekonomiska klyftor och rekordhög arbetslöshet efter pandemins nedstängningar.