Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Få vaccinationer i Afrika – vårdpersonal dör

I Afrika söder om Sahara har inget annat land än Sydafrika kommit igång med vaccinationerna mot covid-19.

Medan de rika länderna köper upp så mycket vaccin de bara kan, fortsätter läkare och andra hälsoarbetare i Afrika söder om Sahara att dö i covid-19. I veckan började Sydafrika att vaccinera, men i inget annat land har vaccinationerna kommit i gång.

I januari testade James Gita Hakim, en hjärtspecialist tillika framstående forskare inom området hiv/aids vid University of Zimbabwe, i Zimbabwe, positivt för covid-19. Några dagar senare blev han sjuk och fördes till en intensivvårdsenhet, där han dog den 26 januari.

Samtidigt som smittspridningen i befolkningen fortsätter så riskerar förlust av sådana som James Gita Hakim att bli dubbel. Förutom det rent personliga förlorade Zimbabwe – ett land där kompetensflykten varit närmast gigantisk de senaste åren – ännu en välutbildad hälsoarbetare.

– James var en unik forskningsledare samt briljant klinisk forskare och mentor, som höll systemet i gång, säger kollegan Melanie Abas vid King’s College London till tidskriften.

Sydafrika först ut

Enligt tidskriften Science är Hakims öde ett av flera exempel i de afrikanska länderna söder om Sahara där läkare, sjuksköterskor och andra hälsoarbetare den senaste tiden dött i sviterna av covid-19, alltmedan de rika länderna gör allt de kan för att köpa upp så mycket vaccin som möjligt.

Sverige är inget undantag, utan har – genom olika avtal – försäkrat sig om 40 miljoner doser, enligt den nationelle vaccinsamordnaren Richard Bergström. Det vill säga betydligt mer än vad vår befolkning på lite drygt 10 miljoner människor kräver.

Bergström har försvarat överinköpen och kallat dem ett ”lyxproblem” och sagt att Sverige kan komma att skänka vaccin till fattigare länder i ett senare skede, dock utan att definiera när det kan komma att ske.

Sedan december har länderna i Europa, Asien och Nordamerika administrerat fler än 175 miljoner doser för att skydda sina respektive befolkningar mot covid-19, samtidigt som medel har utlovats till WHO:s vaccinationsprogram Covax. Senast av USA:s president Joe Biden som lovat att stötta programmet med fyra miljarder dollar, men faktum är att inget land i Afrika söder om Sahara har ännu börjat vaccinera, förutom Sydafrika där vaccinationerna påbörjades denna vecka.

Exakt hur många ur vårdpersonalen som dött i dessa länder är det ingen som vet, men bara en dag före James Gita Hakim dog den amerikanske läkaren David Katzenstein, som hade flyttat till huvudstaden Harare, på samma sjukhus.

Ännu tydligare

I grannlandet Moçambique har också ett antal framstående läkare dött av covid-19, något som slagit hårt mot ett land som bara har åtta yrkesverksamma läkare per 100 000 invånare, att jämföra med Sveriges 463 (2015).

Ojämlikheter mellan rika och fattiga länder har existerat under hela pandemin, framför allt vad avseende tillgången på skyddsutrustning, respiratorer och sjukvårdspersonal. Men i och med att det nu finns vacciner har denna skillnad blivit ännu tydligare, menar kritiker, inte minst på grund av att många länder, precis som Sverige, köpt upp så mycket vaccin att det räcker för att vaccinera befolkningen flera gånger om.

Fakta: Covax

Covax är ett globalt vaccinprogram som lanserades i våras av Världshälsoorganisationen (WHO). Tanken är att Covax ska hjälpa till att garantera vaccin även för världens fattiga.
Målet är att mellan 2 och 3 miljarder doser ska fördelas till fattiga länder, och att omkring 1,8 miljarder doser av dem ska levereras redan i år.
Covax beskrivs som en möjlighet för fattiga länder, och länder utan egna vaccinavtal, att kunna erbjuda äldre och personer i riskgrupp vaccin.
Källa: Internationella vaccinalliansen Gavi

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV