Fatima blev psykiskt och sexuellt misshandlad när hon var 16 år. Det var hennes första relation och det påverkar henne än i dag. En ny studie visar att över hälften av alla unga mellan 16 och 19 år har utsatts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld av en partner.
– Jag var ju bara sexton år. Felix var den första killen jag blev kär i och kände mig trygg med. Därför blev jag så förvirrad när jag en natt vaknade av att han tryckte ner mina händer i madrassen, hårt, och samtidigt hade samlag med mig, berättar Fatima.
Fatima är en av de 60 procent som utsatts för våld i kärleksrelationer i åldrarna 16 till 19 år.
Nu är hon tjugo år och minns fortfarande den kvällen.
När hon vaknade och blev medveten om vad som höll på att hända vågade hon inte säga ifrån. De låg i hennes egen säng, vägg i vägg med föräldrarnas rum. Trots att det gjorde ont och hans tag om handlederna hårdnade, vågade Fatima inte säga ifrån. Efteråt frågade Felix om det varit skönt.
– Jag fick tunghäfta, jag visste inte vad jag skulle svara. Sedan den natten vågade jag inte somna helt bredvid honom och jag känner mig fortfarande inte helt trygg med att sova i min egen säng, säger Fatima.
Dagen efter vaknade hon med blåmärken i underlivet och på handlederna.
Händelsen är en i raden. Fatima vill inte gå in på detaljer. Hon orkar inte tänka på det som hände henne. Men det handlar inte enbart om sexuellt våld, utan även om kontroll. Hon fick inte träffa andra killkompisar, gå på fest själv och inte heller stänga av kartfunktionen på Snapchat som visar var hon var.
Han brukade även knuffa till henne på tunnelbaneperronger så att hon ramlade och slog sig, medan han gick därifrån. Skrattandes.
Flera gånger skrek han på henne i matvarubutiker, caféer och i hemmet. Utbrotten orsakades många gånger av att hon inte ville ha samlag, att hon ville träffa en killkompis eller hade pratat om deras relation med någon av hennes kompisar.
Fatima och Felix gjorde slut ett halvår efter våldtäkten. På hans initiativ.
– Jag var som hjärntvättad, jag trodde det var jag som gjorde fel och om jag bara rättade mig efter hans behov så skulle allt lösa sig. Jag tappade 15 kilo och vågade inte prata med någon om vad som hände, säger Fatima och fortsätter:
– Det påverkar mig än i dag, även om det är över tre år sedan. Jag vågar inte lita på andra killar och mitt dejtingliv är obefintligt. Om han kan göra så mot mig; en kille jag var trygg med och älskade, vad kan då en främling göra mot mig?
Det dröjde ett halvår efter att de hade gjort slut innan Fatima vågade berätta om övergreppen för någon. Och ytterligare två år innan hon berättade för sin psykolog.
Studie visar att våld är vanligt bland unga
Nyligen publicerade Stockholms universitet en studie om förekomsten av våld och trakasserier i kärleksrelationer bland unga. Nästan 60 procent av personerna i åldrarna 16–19 år har varit utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld av en partner. Överrepresenterade i åldersgruppen är tjejer.
Förekomsten av psykiskt våld har ökat till följd av sociala medier. Trots en avslutad relation kan en förövare höra av sig över sociala medierna och skicka meddelanden som är rena trakasserier. Även om personen blir blockad, startar hen nya konton och kan gå genom offrets kompisar för att få kontakt.
Även sexuellt våld är vanligt förekommande i åldersgruppen.
– Betydligt fler tjejer rapporterar att de blivit utsatta för våld av sexuell karaktär, jämfört med killar. Tjejer påtalar även hur normer om förväntningar om vad man ”bör ställa upp på” påverkat dem till att inte identifiera det de blivit utsatta för som våld, säger Sibel Korkmaz, forskaren bakom studien.
Försökte fly flera gånger
Även Stella, en kvinna i 20-årsåldern, vittnar om att hennes partner Joel inte tillät henne att lämna hemmet. Hon fick varken träffa sina kompisar eller hålla på med sina fritidsintressen. Dessutom flyttade hon hem till honom, hundra mil från sina nära och kära.
Vid flera tillfällen kunde han oprovocerat börja misshandla henne, ibland även våldta henne.
– Han gjorde det han ville med mig, säger Stella.
Under 2018 var pojkvännen otrogen och började även spendera Stellas pengar. Hon vågade inte säga ifrån, för hon visste vad som skulle ske då. Totalt gjorde han slut på 300 000 kronor.
Tre gånger försökte Stella fly, men han hittade henne igen. Hon blockade honom från sina sociala medier. Han startade nya konton och började kontakta henne genom hennes vänner.
Innan sitt tredje flyktförsök våldtar Joel henne och hon blir gravid. Under flyktförsöket gör hon en abort innan han hittar henne. De flyttar ihop igen.
– Jag har skuldkänslor över min abort, men jag ville ju inte ha barn med honom. Om jag hade behållit barnet hade vi fortfarande levt ihop och han hade säkert gett sig på barnet också, säger Stella.
Ingen i omgivningen visste något om vad som hände henne.
– Jag fick ju inte träffa någon, så hur skulle de kunna få reda på något? säger Stella.
Nu lever Stella under skyddad identitet och bor med en kille som hon känner sig trygg med och som förstår det som hänt henne. Men minnena plågar henne fortfarande. Hon känner att hon inte räcker till i den nya relationen.
Vuxna ska ta ansvar
Sibel Korkmaz understryker att vuxna bör ta till sig studien och agera:
– Föräldrar har stor möjlighet att agera. Socialtjänsten har ett särskilt ansvar att bedöma ungdomarnas behov av stöd om de får kännedom om situationen. Då handlar det om att skolpersonal känner till hur allvarligt det kan vara, att inte avfärda våld som kärleksgnabb, säger hon.
Fatima, Stella, Felix och Joel heter egentligen något annat.