Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

”Det är djuren som betalar – med sina kroppar och sina liv”

Ingen har frågat henne om hon vill leva instängd i en ladugård och producera tio gånger mer mjölk än en ko egentligen är byggd för.

Kan man äta kött och dricka mjölk utan att bidra till att djur lider? Nej, anser debattörerna bakom den här artikeln. När en bonde säger att hens grisar lever ”som på lyxhotell” rationaliserar hen bort vad som händer när de checkar ut.

DEBATT Uppdrag gransknings reportageserie om vanvårdade djur förvånar och väcker ilska bland allmänheten. Kött- och mejerireklam får oss att tro att djuren lever i en sagovärld där de frivilligt och med ett leende på mularna ger oss sina kroppar och liv. I en annons från Scan menar en grisuppfödare att hans grisar lever ett så flott liv att han liknar det vid ett ”lyxhotell”. Vilka lyxhotell inkluderar koldioxidgasning av skräckslagna gäster där slakt ingår vid utcheckning?

Våld och död är kugghjulen i djurfabrikerna där djuren ses som produkter och inte som de levande, kännande och intelligenta varelser de är. Detta uppenbara faktum skapar ju så klart ett obehag i oss konsumenter. Vi vill äta djur och samtidigt inte bidra till något lidande. För att överbrygga detta gap mellan våra värderingar och faktiska handlingar behöver vi övertygas om att djuren ”har det bra”. Djurens ägare och storbolagen gör därmed allt för att döva vårt eget samvete genom att förringa och dölja djurens lidande.

Krav och Arla vill framhålla att de grava missförhållanden SVT avslöjat är undantag och att man gör allt man kan för att förhindra att djur lider i onödan. Att vi väljer att konsumera djurkroppar liksom deras ägg och mjölk leder till konstanta beställningar av vanvård och slakt. Att en majoritet av oss fortfarande har djur på tallriken är ju inget undantag utan en norm. Så länge vi sväljer köttet och dricker mjölken kommer djuren att betala det ultimata och högst onödiga priset, med sin kroppar och slutligen sina liv.

Ofta hör man djurbönder bestämt hävda att de älskar sina djur. Vi undrar om man verkligen kan slakta den man älskar. Är det så vi vill definiera vår kärlek och medkänsla till djuren omkring oss?

Kanske tänker du, i likhet med många andra, att djur som ”haft det bra” kan man väl ändå äta med gott samvete. Alla djur som föds upp i Sverige, vare sig det är så kallade Krav-djur eller konventionellt uppfödda djur, är avlade för att ge maximal utdelning på kortast möjliga tid. De ska fungera som enheter i en fabrik. Detta innebär att djuren avlas fram för att få egenskaper som genererar högst avkastning. Aveln bidrar till snabbväxande djur, exempelvis kan många kycklingar inte stå upp på sina ben när de nått sin slaktvikt och kor producerar i snitt 50 liter mjölk om dagen i stället för det normala 5-10 liter. Alla tuppkycklingar i äggindustrin gasas ihjäl så fort man konstaterat att könet är ”fel”, vilket motsvarar miljoner individer årligen bara i Sverige.

Vi måste fråga oss om det här är definitionen av djur som ”har det bra” och om vi vill fortsätta stötta det onödiga djurförtrycket. Och även om djuren hade fötts upp under idealiska förhållanden, utan den intensiva aveln eller vanvård, så ställer vi oss frågande om det rättfärdigar att döda djur när man kan välja att låta bli. Vi tror inte att det finns något rätt sätt att döda någon som vill leva.

Så länge du väljer att äta djur, ägg och mejeriprodukter, oavsett om det är djur från så kallade Krav-gårdar eller inte, så kommer deras liv att präglas av begränsningar av deras naturliga behov. Och djuren är tacksamma ”medarbetare”, för oavsett hur mycket vanvård de utsätts för kan de inte föra sin talan.

Därför är det endast du som konsument som kan få djurfabrikerna att upphöra och göra verklig skillnad för djuren. Det har aldrig tidigare funnits så många välsmakande, växtbaserade, alternativ till animalisk kost som det finns idag. Omställningen till ett veganskt liv, för djurens skull, har aldrig varit lättare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV