Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Efter morden: Partisamtal om våld mot kvinnor

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

Flera partier kräver nya åtgärder för att stoppa män som dödar kvinnor i nära relationer. Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) bjuder nu in till partisamtal. Detta efter att fem kvinnor dödats av män bara de senaste tre veckorna.

Stenevi menar att partisamtal är en markering av hur viktig frågan är.

– Det är en fråga om liv och död, säger hon.

Den senaste tiden har mycket fokus legat på gängkriminalitet, men Stenevi konstaterar att våldet mot kvinnor är minst lika allvarligt.

– Det här våldet pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar och det förtjänar samma allvar och samma resurser som mot gängkriminaliteten, säger hon.

Stenevi skickade på söndagen ut en intresseförfrågan till sina partiledarkollegor efter att Centerledaren Annie Lööf gjort ett inlägg på Facebook.

”Var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? ”, undrar Lööf på Facebook.

Bakgrunden är flera uppmärksammade fall de senaste veckorna där män misstänks ha mördat en kvinna de har eller har haft en relation med.

Kräver krafttag

Lööf pekar bland annat på en kvinna som dödades i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping i torsdags och en kvinna som misstänkts ha dödats av en man hon har en relation med i en lägenhet i Nacka utanför Stockholm, också i torsdags.

”Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspiralen och långsiktigt skyddar våldsutsatta kvinnor och barn”, skriver Lööf.

Hon uppger att hon är redo för att sätta sig ner på partiledarnivå för krafttag mot mäns våld mot kvinnor ”när som helst”.

De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor dödats av en närstående i en parrelation, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. Förra året dödades 13 kvinnor, 2019 dödades 16 och 2018 totalt 22 kvinnor i en nära relation.

När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot, skriver Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) på sin hemsida. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen.

Behov av kontroll

Enligt NCK tyder forskning på att det största bakomliggande motivet till dödligt partnervåld mot kvinnor är mannens behov av kontroll över kvinnan.

I en skriftlig kommentar till TT uppger Lööf att C vill se höjda minimistraff för våld mot kvinnor, kriminalisering av kontrollerande beteende, men även mer resurser mot och ökad prioritering av mäns våld mot kvinnor.

Hon tillägger dock: ”Mäns svinaktiga beteende mot kvinnor går inte enbart att lagstifta bort. Vi måste alla se till att arbeta med förändrade normer och attityder mot de pojkar och män som har en snedvriden kvinnosyn”.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) reagerar på de senaste veckornas uppmärksammade fall. Han konstaterar att sedan år 2000 har 315 kvinnor mördats av sin tidigare eller nuvarande partner.

Damberg understryker i ett inlägg på Facebook att regeringen har två prioriterade huvudfrågor i kriminalpolitiken: gängkriminaliteten och mäns våld mot kvinnor. ”Dessa prioriteringar är likvärdiga”, försäkrar han.

Åtgärder på gång

Han pekar bland annat på att straffen skärpts för grova våldsbrott, på att 350 särskilda utredare anställs inom polisen för att utreda sexualbrott, brott mot barn och brott i nära relation, på att möjligheterna att förena kontaktförbud med elektronisk fotboja utvidgats och på att man storsatsat på kvinnojourer.

Justitiedepartementet arbetar dessutom med förslag på ytterligare straffskärpningar när det gäller sexuellt våld och ännu större möjlighet att sätta fotboja på förföljande män, uppger Damberg.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och Damberg ska också bjuda in organisationer och myndigheter till rundabordssamtal för att diskutera ytterligare åtgärder.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch skriver i en kommentar till TT att ”brott mot kvinnor måste straffa sig hårdare”.

"Måste tas på allvar"

KD vill att överträdelse mot kontaktförbud ska leda till fängelse och att området för ett kontaktförbud ska kunna vara en hel kommun eller flera kommuner i särskilda fall. Partiet föreslår också ett trygghetspaket för hotade kvinnor, med rätt att få använda pepparsprej, larm och utbildning i självförsvar.

Även Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar anser att frågan måste prioriteras.

– Det viktigaste är att kvinnors berättelse tas på allvar, säger Nooshi Dadgostar.

Hon pekar på att kvinnor som dödats oftast har varit i kontakt med myndigheter utan att ha fått tillräcklig hjälp. Därför vill Vänsterpartiet se en ”haverikommission” varje gång en kvinna dödas. Den kan till exempel tillsättas av Socialstyrelsen och ska kartlägga vilka kontakter med myndigheter som skett och varför kvinnan inte fick tillräckligt skydd.

Dadgostar anklagar andra partier för att bara lyfta frågan om våld mot kvinnor när något har hänt.

– Vi har till exempel inte fått någon långsiktig finansiering av kvinnojourerna än, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV