Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Liberalerna skeptiska till ny FRA-lag

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Alan Widman är skeptisk till att FRA ska få signalspana även om det inte rör svenska säkerhetsintressen.

Liberalerna är skeptiska till regeringens förslag att låta FRA signalspana även om det inte handlar om svenska säkerhetsintressen. Partiets försvarspolitiske talesperson Alan Widman säger till TT att man är tveksam inför ett sådant ”villkorslöst samarbete”. 

Regeringen föreslår i en ny proposition dels att utländska myndigheter ska kunna få direktåtkomst till uppgifter som Försvarets underrättelsetjänst och FRA har, dels att FRA ska kunna signalspana även om det inte direkt rör svenska intressen.

Det ska räcka med att det är nödvändigt för ett samarbete i underrättelsefrågor, för att FRA ska kunna signalspana. Hittills har det varit noga reglerat att det ska röra svenska säkerhetsintressen.

Grannlaga fråga

Det är just kombinationen direktåtkomst för utländska myndigheter och att FRA kan spana även på sådant som inte direkt rör svenska säkerhetsintressen, som Alan Widman reagerar på.

– Det är just kombinationen som gör det här till en grannlaga fråga. Det måste finnas en direkt eller indirekt koppling till svenska säkerhetsintressen. Om det saknar helt koppling till svenska säkerhetsintressen, då känner vi tveksamhet, säger Alan Widman.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger i en skriftlig kommentar till TT att inga utländska myndigheter kommer att få direktåtkomst till svenska kablar.

”Det handlar om information som finns på FRA och där FRA har avgjort vilken typ av uppgifter som kan lämnas ut”, skriver han.

Förändrat säkerhetsläge

Han framhåller också att sedan signalspaningslagstiftningen trädde i kraft 2009 har världen förändrats och tekniken utvecklats.

”Ett viktigare skäl till att ändra lagstiftningen är att säkerhetsläget för Sverige har förändrats. Det kan uppstå situationer när akuta terrorhot riktas mot Sverige från utlandet och de kan avvärjas genom samarbete mellan svenska och utländska myndigheter och där direktåtkomst kan vara en mycket viktig faktor. För att vi ska kunna ha den möjligheten måste lagstiftningen ändras. Internationella samarbeten är helt avgörande för Sveriges säkerhet”, säger Hultqvist i sin skriftliga kommentar.

Direktåtkomst för utländska myndigheter kommer inte vara något normalt förfarande, framhåller Hultqvist.

”Lagen möjliggör för FRA att medge direktåtkomst under vissa förutsättningar, men innebär inte automatiskt att så ska ske. Hur det ska gå till kommer ytterligare att regleras. Regler om sekretess, säkerhetsskydd och dataskydd måste följas”, skriver försvarsministern i sin kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV