Tugga för tugga ödelägger EU:s medborgare tropisk regnskog. Den skogsskövling som drivs av vår konsumtion ska stoppas med hjälp av ett förslag som EU-kommissionen lade fram i dag. Men förslaget kritiseras för att vara otillräckligt.
När Amazonas krympande krontäcke debatteras har det varit presidenter som Evo Morales och Jair Bolsonaro som ställts mot väggen. Inte du och jag. Kanske inte så konstigt. EU har till stor del förlitat sig på att länderna som unionen köper produkter ifrån kan ta ansvar själva.
Samtidigt har forskning visat att det inte varit tillräckligt. Upp till en sjättedel av de koldioxidutsläpp som EU ger upphov till har kunnat kopplas till skövling av regnskog i tropiska länder, enligt en studie som Chalmers tekniska högskola genomfört. Lägg därtill förlusten av biologisk mångfald, så finns det goda skäl att få ett stopp på den skövling vi bidrar till.
– För att lyckas med krisen för den biologiska mångfalden och klimatet måste vi agera både hemma och genom våra internationella relationer. Förslaget vi presenterar i dag gör exakt det, sa EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmerman under en webbsänd presskonferens när lagförslaget presenterades.
"Ett banbrytande förslag"
Varorna som pekas ut som miljöbovar är kött, timmer, soja, palmolja, trä, kakao och kaffe. Men också ett antal förädlade produkter, så som choklad, läder och möbler. För att få bukt med den avskogning som konsumtionen av varorna orsakar, kommer det att ställas högre krav på spårbarhet, bland annat genom insamling av koordinater där varorna producerats.
Varor som kommer från platser som degraderats eller avskogats efter den 31 december 2020 kommer inte att få säljas, enligt förslaget. Inte heller varor som bryter mot de exporterande ländernas lagstiftning.
– Det är ett banbrytande förslag, att vi kan säga det är för att det inte enbart angriper illegal avskogning utan även all avskogning som drivs av jordbrukets utbredning, sa miljökommissionär Virginijus Sinkevičius, som också deltog på presskonferensen.
Lägger inte ansvaret på konsumenten
Enligt förslaget kommer det vara berörda myndigheter i medlemsländerna som ska se till att företagen följer reglerna. Om de bryts kommer företag att kunna bötfällas. Eftersom det är tänkt som lagstiftning kommer det inte innebära någon märkning av produkterna, utan konsumenterna ska ändå kunna känna sig trygga med att det de köpt inte bidragit till skogsskövling, berättar Virginijus Sinkevičius.
– Vi kommer att stoppa all produktion som är associerad med avskogning så det kommer inte behövas något sådant, tvärtom så tar vi ett steg framåt där samma regler gäller för alla.
Något som välkomnas av Pär Holmgren, EU-parlamentariker från Miljöpartiet.
– Det är bra att EU-kommissionen nu tar ett stort steg framåt i kampen mot avskogningen, och som vi länge insisterat på, bortom initiativ om märkningar som lägger allt ansvar på konsumenter, säger han i ett uttalande.
Men han anser samtidigt att förslaget bör vässas ytterligare.
– Det är även otroligt viktigt att lagen inte bara skyddar skogar, utan även andra kolrika ekosystem med stor biodiversitet som exempelvis savanner, våtmarker och gräsmarker. Annars riskerar åtgärderna leda till att exploateringen, naturförstörelsen och utsläppen enbart flyttas från ett ekosystem till ett annat.
"EU tar ledarollen"
Förslaget landar bara dagar efter Cop26 i Glasgow där över 100 länder gav löften om att arbeta med att stoppa avskogningen. Samtidigt kritiserades det för att inte innehålla något konkret som skulle kunna vända utvecklingen. Det här är en sådan konkret åtgärd, hoppas Jytte Guteland, samordnare för den socialdemokratiska gruppen (S&D) i EU-parlamentet.
– På COP26 enades vi om att stoppa avskogningen senast 2030. Detsamma lovades redan 2009 utan resultat, nu är det positivt att EU tar ledarrollen och förhoppningsvis inte bara stoppar EU-driven avskogning utan också sätter en standard för resten av världen att ta efter, säger hon i ett uttalande.
Världsnaturfonden, som under en längre tid lobbat för ett skarpt förslag som kan tackla avskogningen, välkomnar förslaget som de beskriver som ”lovande”. Miljöorganisationen kommer nu arbeta för att få medlemsländer och parlamentet att täppa igen kryphålen under de kommande förhandlingarna. Inte minst genom att täppa igen de kryphål man anser att förslaget rymmer, så som att andra naturliga ekosystem som exempelvis savanner inte täcks – och att fler varor ska inkluderas.
– Exempelvis gummi som bidrar kraftigt till avskogning i Asien. Det hade hade varit bättre att ta med alla stora varugrupperna som bidrar till avskogning och inte bara välja vissa, säger Per Larsson, skogsexpert på WWF.
Läs mer: