Vad händer om en matskribent är ledig ett tag? Jo, alla produktdrömmar uppfylls precis just då. Hur många årslistor har jag inte gjort, där jag önskat mig veganska ostbågar? Och nu är de här.
Begreppet revolution är kanske magstarkt i sammanhanget, men det finns små, små steg på veganstegen som tyder på ett paradigmskifte. Torkade aprikoser i alla ära, men det finns faktiskt många som vill äta de mumsigheter de en gång älskade, men i veganska varianter. Det är ju också fullt möjligt att variera sin kost, även om man äter lite snacks och korv ibland.
Det goda i livet
Snackssnackisen denna höst har så klart varit OLW:s Cheez doodle vegan. Påsarna med den klassiska layouten står sida vid sida med de konventionella bågarna – eller krokarna som det heter i vissa delar av landet. Roligt i chipshyllan är också Estrellas Sombreros med smaken ranch och sour cream samt en comeback av karamelliserad rödlök, som för några år sedan var på tillfälligt besök.
I gottesvängen har en annan nyhet stått på dagordningen i vegankretsar. Efter den veganska kexchokladen från Cloetta, har nu en vegansk Kit kat gjort entré på den svenska marknaden. Mer på chokladfronten är tyska Veganz chokladkakor vars sortiment nu utökas i Sverige. Nya smaker är vit choklad med jordgubbskrisp, vit choklad med mandlar samt choklad rostade hasselnötter. Får man inte nog av choklad, kan man testa Lindts splitternya vegansatsning. Chokladkakor med smakerna salt karamell, cookie och hasselnöt har just gjort entré i butikerna.
Är man riktigt besatt av godis, kan man kika lite extra på Fazers satsning på veganskt chokladhus. Från hemsidan finns en box att beställa med chokladplattor, välkända Fazergodsaker och instruktioner. Fazer har dessutom precis släppt en ny variant av Tyrkisk peber med chokladfyllning.
Färdigt för lata dagar
Anamma har under hösten gjort sitt största produktsläpp någonsin. Pizzasortimentet utökas med en kebabpizza, och helt nytt i frysdisken är en pirog med sojafärs samt två matpajer: Mexicana och Vegopaj med ost- och skinksmak. Är man fortfarande hungrig passar två nya lunchbowls kanske bra. Den ena med bolognese och tagliatelle och den andra med vegochili och ris.
Vegme är mer blygsamma i kvantitet, men släpper också en chili sin carne med färska grönsaker. På tal om grönsaker har Svegro precis lanserat två nya grytor baserade på bondbönor, rotfrukter och örter. Grytorna finns i varianterna oregano/citron och timjan/chili. Mer grönt hittar vi från danska varumärket Grönt, som växer starkt i Norden just nu. De lanserar fyra veganska färdigrätter i varianterna lasagne, chili non carne, tikka masala och grön curry.
Vegoköttigt för stekpannan
Som en del av Anammas stora produktsläpp har företaget inlett ett samarbete med Gustav ”Jävligt gott” Johansson som är posterboy för nya burgare och korvar. Lite mindre köttiga är Vegmes nya burgare av ärta och quinoa. Quorn har börjat gräva riktigt djupt i fickorna efter veganprodukter, efter många år av avog inställning. Filéer har varit lite av Quorns flaggskepp och många gläds nu åt en vegansk version. Nytt från Quorn är också krispiga filéburgare och nuggets i kyld variant.
Atria ger sig in i den vegoköttiga leken och lanserar tre veganska produkter, under varulinjen Dagens rätt grönt. Två av dessa är varianter av korv: en fryst korv baserad på solrosprotein samt en strimlad version. Den tredje produkten är krispiga ärtbites. Nya på svenska marknaden är Vivera som satsar på veganska Crispy chicken sticks och Bacon stripes. Självklart har också Oumph något nytt i bakfickan: Buffalo bites baserade på soja och Döner kebab baserad på ärta.
En mindre aktör i kebabsegmentet är företaget Västeråskebab som nu satsar på produkten Vegokebab, baserad på ärta. En betydligt större aktör är Axfood vars varumärke Eldorado lanserar en ny sojaschnitzel och rökiga påläggskivor.
Matigt och sött i kylen
Växtbaserad vispgrädde växte inte på träd för ett tiotal år sedan. Nu växer de bokstavligen på träd, eller kanske snarare på marken. Finska Valios havremärke Oddlygood presenterar en rad nya mejerier, varav en är produkten Easy whipping, baserad på havre, kokos och raps. Nytt är också en matlagningsgrädde och en crème fraîche. Planti hänger på och presenterar en ny gräddfil, Cooking sour dream, baserad på soja.
Violife, som kanske mest är kända för sina kokosbaserade hårdostar, lanserar växtbaserat smör på den svenska marknaden. Violife Block är precis som det låter ett margarin i blockvariant och Viospread passar bäst på mackan. Båda är baserade på kokos, solros och raps.
Högt upp på veganernas önskelista har under många år varit Risifrutti. Och precis som med ostbågarna, är det nu livat i stugorna. Orklas varumärke Risifrutti har äntligen lanserat veganska varianter av sitt populära mellanmål. De är baserade på havre och kokosmjölk och finns i smakerna jordgubb och hallon. Och på tal om söta mejerier har Fazers nya havredryck med Dumlesmak fått en del uppmärksamhet.
Visste du att många av produkterna är ekologiska och odlade i Sverige? Mer om detta kommer jag skriva om framöver.
Naturskyddsföreningen, vars kampanj mot veganprodukter är totalt missriktad.