Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Polischef: ”Sluta döma för ringa narkotikabrott utan bara för överlåtelse och större innehav”

Mats Karlsson, polisens underrättelsechef i region Syd, vill att Sverige tänker om när det kommer till narkotikapolitiken.

Den hårda repressiva narkotikapolitiken som förs leder till att många människor dör i onödan. Sverige borde ha en öppnare diskussion kring narkotika och överväga straffrihet för mindre mängder. Det tycker en polischef i region Syd, rapporterar Sydsvenskan.

Mats Karlsson är polisens underrättelsechef i region Syd och har efter många år på fältet börjat att omvärdera sin syn på svensk narkotikapolitik. De hårda straffen och låga toleransen gör att folk inte får hjälp eller dör i sina missbruk. Samtidigt finns en stor del personer som brukar lättare droger som cannabis och som klarar av att sköta sina jobb och tillvaro. Den gamla devisen att alla som testar narkotika kommer att ledas in på en väg till att bli tunga missbrukare, stämmer inte menar Mats Karlsson, som har varit polisens ansikte utåt mot den grova organiserade brottsligheten i södra Sverige under många år.

– Vi fokuserar för mycket på lagföring och repression, och det fungerar inte som enda medel även om det kan vara ett viktigt verktyg i vissa sammanhang.

– Vi måste våga tänka tanken att vi inte kommer att få ett narkotikafritt samhälle. Vad är då bästa åtgärden för att minimera skadeverkningarna? säger Mats Karlsson till Sydsvenskan.

Mats Karlsson är aktiv på Twitter och skriver mycket om svensk narkotikapolitik. Foto: Skärmdump från Twitter

"Sluta ta för ringa brott"

I en Tweet tidigare i år skrev han att: ”Ett tankeexperiment vore att vi slutade ta för ringa brott och endast överlåtelse och `större´ innehav.”

En stor del av polisens arbete ägnas åt att lagföra personer som har använt droger eller som har påträffats med mindre mängder narkotika. Dock är det sällan som man lyckas fånga de stora aktörerna på narkotikamarknaden.

Mats Karlsson gör jämförelsen med andra företeelser i samhället som också är farliga och kan vara skadliga för hälsan men tillåtna enligt lagen, som alkoholkonsumtion och att köra bil. Han tycker att det borde gå att hitta lösningar för narkotikapolitiken som bygger på forskning och kunskap. Som det är nu kan en dom för ett ringa narkotikabrott göra större skada för personen än själva bruket av narkotika, eftersom personen kan exempelvis hindras att söka jobb eller inte kunna ta körkort.

Om staten tillät en kontrollerad försäljning av cannabis på samma sätt som för alkohol, kunde en del av inkomsterna kunna gå till stötta personer med missbruk. Som det är nu går de inkomsterna till den organiserade brottsligheten.

Omprioritering i somras

I somras meddelade polisen i region Syd att polisens fokusgrupper skulle prioritera ner knarkbrott och inrikta sig mot gängkonflikter där det fanns risk för l dödskjutningar. Detta på grund av den ansträngda situationen personalmässigt med många stora utredning på gång samtidigt. En konsekvens blir att beslut om att inleda exempelvis utredningar om narkotikabrott förankras hos högre chefer, rapporterar Sydsvenskan.

Läs mer på Syre:

Framtidens narkotikapolitik kommer att dra upp huvudet ur sanden. 

Norge vill avkriminalisera bruk av narkotika.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV