Ugandas president Yoweri Museveni har tagit hem segern i valet i Uganda, enligt officiella resultat. Hans främsta rival Bobi Wine avfärdar siffrorna och uppger att militären hindrar honom från att lämna sina ägor.
Presidenten, 76-årige Yoweri Museveni, har fått 58,6 procent av folkets stöd och Wine 34,8, uppger landets valkommission i en tv-sänd presskonferens. Det innebär att Museveni vunnit en sjätte mandatperiod på posten.
Oppositionsledaren Bobi Wine har dock avfärdat siffrorna och säger att utbredda bedrägerier förekommit.
Militär närvaro
Polis och säkerhetsstyrkor har varit väl synliga i huvudstaden Kampala under lördagen, och Bobi Wine uppger att militären hindrar honom från att lämna sitt hem.
– Jag har försökt lämna mina ägor och jag stoppas av militären. De säger att de har order att inte låta mig gå, säger Bobi Wine till nyhetsbyrån Reuters.
Under fredagen uppgav oppositionskandidaten – vars riktiga namn är Robert Kyagulanyi Ssentamu – att hans hem var belägrat och att hans liv var i fara. Men enligt polisen handlar det bara om att de har trappat upp sin närvaro i Wines bostadsområde för hans egen säkerhets skull.
Säkerhetsstyrkorna har dock enligt vittnen även hindrat internationella journalister från att komma in.
Internet stängt
Regeringen beslutade i onsdags att stänga ned internet, och det fungerar fortfarande inte. I tisdags stoppades appar för sociala medier och meddelanden.
Bobi Wine och hans anhängare har använt Facebook för presskonferenser sedan han uppgett att många medieföretag inte velat ta emot honom. Den 38-årige tidigare popstjärnan har nått många unga ugandier med sitt budskap om politisk förändring i landet där Museveni suttit på presidentposten i 35 år.
Den 76-årige Museveni har argumenterat för att hans långa erfarenhet gör honom till en bra ledare och har lovat att ge landet stabilitet och framsteg.
Wines anklagelser om att bedrägerier ägt rum vid valet måste han själv bevisa, enligt Simon Byabakama som sitter i landets valkommission. Wine har lovat att videobevis kommer att delas så snart internetuppkopplingen fungerar igen.
"Bristfällig"
USA och EU har inte haft några observatörer vid valet, men en av de ansvariga för Afrikafrågor på USA:s UD, Tibor Nagy, skriver på Twitter att valprocessen i grunden har varit bristfällig, och hänvisar till rapporter om bedrägerier, att observatörer inte har ackrediterats samt våld och trakasserier av medlemmar av oppositionen.
Afrikanska unionen (AU) och Östafrikanska gemenskapen har haft observatörer på plats, men därifrån har inga uppgifter om eventuella oegentligheter kommit.
Upptakten till torsdagens presidentval har varit en av de mest våldsamma på många år och många oppositionsanhängare har dödats under valrörelsen.
Fakta: Stark presidentmakt
Uganda är en republik med stark presidentmakt. Sedan grundlagen ändrades 2005 har landet ett flerpartisystem, men i praktiken ligger nästan all makt hos Yoweri Museveni, president sedan 1986, och hans maktapparat Nationella motståndsrörelsen (NRM).
På senare år har regeringen, och även Museveni, förlorat i popularitet, särskilt bland medelklassen i städerna, där allt fler har börjat ställa krav på en ökad demokratisering. Utbredd korruption, hög arbetslöshet och bostadsbrist har spätt på missnöjet.
Presidenten är stats- och regeringschef, samt överbefälhavare för armén och utser vicepresidenten, premiärministern och regeringen.
Presidentval hålls vart femte år. I år fanns elva kandidater, varav en är kvinna. Förutom president ska också 529 parlamentsledamöter väljas.
Källa: Landguiden/UI, BBC