Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Andersson får sondera vidare

I dag har Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson avlagt rapport till talmannen om hur det går med försöken att sondera för att bilda en ny regering.

Riksdagens talman ger S-ledaren Magdalena Andersson mer tid för sonderingarna om en ny regering, till den 22 november. Hon har ännu inte lyckats nå en uppgörelse med Vänsterpartiet om att släppa fram henne som statsminister men beskriver förhandlingarna som konstruktiva.

– Jag är redo att göra eftergifter för att vi ska komma överens, säger Magdalena Andersson på en pressträff efter avrapporteringen till talmannen.

– Jag kommer att göra min del av jobbet för att vi ska få en regering, säger hon men vill inte säga något om vilka bud hon har gett Vänsterpartiet.

Hon beskriver förhandlingarna hittills som konstruktiva och att utsikterna är sådana så att en uppgörelse ter sig möjlig.

Riksdagens talman meddelar att Andersson under deras möte sade att sonderingsuppdraget går framåt men behöver ytterligare någon tid.

"Arbetet bör inte forceras"

”Under vårt möte informerades jag om att sonderingsuppdraget går framåt men behöver ytterligare någon tid. Jag är mån om att Sverige skyndsamt ska få en ny regering men arbetet bör samtidigt inte forceras. Jag har därför givit Magdalena Andersson ytterligare några dagar till hennes uppdrag”, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Även om hon fått förlängt tid till den 22 november ska hon ge en lägesrapport till talmannen kommande fredag, den 19 november klockan 13.00.

Om talmannen ser det som möjligt att föreslå Andersson som kandidat i en omröstning efter den 22 november kan riksdagen rösta om henne den 24 november.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV