Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Dags för landets samer att gå till valurnorna

Per Mikael Utsi, ledamot i Sametinget som avgick från sitt uppdrag som valnämndens ordförande tidigare i år, under Sametingets plenum i riksdagshuset i Stockholm 2008.

I dag, söndag, är det dags för val till Sametinget. Klockan 8 öppnade 24 vallokaler från Karesuando i norr till Göteborg i söder för landets röstberättigade samer.

Allt fler samer visar intresse för att rösta. Inför dagens val finns 9 220 personer upptagna i den samiska röstlängden – runt 460 fler än vid det förra valet 2017.

Årets val sker under coronasäkra former, med separata in- och utgångar samt handsprit, munskydd och plasthandskar tillgängliga för väljarna. Det traditionsenliga fikat som väljarna brukar bjudas på är inställt.

Sametinget fungerar både som en folkvald församling och en statlig förvaltningsmyndighet, men i praktiken är dess beslutsmakt begränsad. Enligt väljarundersökningar vill en majoriteten av väljarkåren se ett ökat självbestämmande för Sametinget.

Knäckfrågan som splittrar de åtta partierna i två block är huruvida alla samer ska ha rätt att nyttja land och vatten i sina hemområden. Den politiska skiljelinjen står framför allt mellan de som menar att samebyarna ska styra jakt, fiske och renskötsel – och de som menar att samebyarna ska ha minskat inflytande och att alla samer ska ha rätt att ta del av jakt och fiske.

I förra valet fick partiet Jakt- och fiskesamerna flest röster, men lyckades inte bilda majoritet i Sametinget.

Vallokalerna stänger klockan 20. Därefter dröjer det till den 25 maj innan valmyndigheten räknar med att ha ett resultat.

Fakta: Val till Sametinget

I Sametingsvalet väljer det samiska folket 31 företrädare till det folkvalda organet, kallat plenum. Plenum väljer i sin tur styrelse och styrelseordförande, presidium och ordförande (talman) samt ett flertal nämnder. Du röstar inte bara på ett parti utan har också möjlighet att personrösta genom att kryssa en person som du har förtroende för.
Sametingsvalet äger rum den tredje söndagen i maj vart fjärde år. 2021 sker valet den 16 maj. Både röstning vid vallokal och poströstning går bra.
Bara samer över 18 år som blivit upptagna i röstlängden kan utöva sin rösträtt. Sista dag för anmälan till röstlängden är generellt den 20 oktober året innan valet.
Källa: Sametinget
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV