Yrvaket – och långt ifrån tillräckligt. Unizon saknar flera delar i regeringens paket mot mäns våld mot kvinnor.
– Fina ord räddar inte livet på kvinnor och barn, säger ordförande Olga Persson.
Hon ser åtgärdslistan som en kraftfull markering från regeringen.
–Man menar allvar med att man vill förebygga mäns våld mot kvinnor, och att det har samma status som brott som män begår i kriminella miljöer, säger Olga Persson.
–Men samtidigt är flera av åtgärderna ännu inte resurssatta, och vi ser också att det saknas en tydlig struktur för uppföljning.
Regeringens agerande yrvaket
Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över landet, och även om Olga Persson välkomnar många av förslagen kallar hon regeringens agerande yrvaket.
–Den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor har vi haft sedan den 1 januari 2017, och det är ju intressant att fyra och ett halvt år senare tycker man att det också kräver nya arbetssätt.
Hon framhåller att flera av de förslag som ingår i åtgärdsprogrammet kommer från utredningar som ”legat på regeringskansliet i uppåt tio år”.
–Flera av de konkreta förslagen, som att beslagta meddelanden mellan närstående som är en lagstiftning som är uråldrig, är det otroligt märkligt att man inte förändrat tidigare. I dagens digitala värld kommer nästan alla hot om våld, dödshot och kränkningar i just meddelanden mellan närstående.
–Det är häpnadsväckande att det tar så lång tid och att det kräver fem kvinnoliv under en månad för att regeringen ska samla sig, säger Olga Persson.
Unkna värderingar
Hon saknar också en tydlig strategi för att följa upp allt som nu föreslås.
–Det här åtgärdsprogrammet får inte återigen bli en mängd regeringsuppdrag som genererar handböcker och konferenser.
Olga Persson understryker att ambitionen att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, trots att det funnits i Sverige under lång tid, hittills inte lett till någon minskning av mäns våld mot kvinnor.
–Alla generaldirektörer, alla högsta chefer, inklusive domstolsväsendet, måste få ett tydligt uppdrag att hela tiden leverera resultat tillbaka till regeringskansliet, säger hon.
Unkna värderingar måste också vädras ut, anser hon.
–Vi kan inte ha ett domstolsväsende som inte förstår att en pappa som utövar våld mot mamma inte är en pappa som ska ha umgänge med sina barn. Och det sker ju överallt i Sverige i dag, till och med att pappan blir vårdnadshavare när han mördat mamman.
Löften om pengar
Unizon är också kritiskt till att löften om mer pengar till kvinnojourer saknas.
–I över 20 år har man ”sett över långsiktigheten” för våra förutsättningar att bedriva livsviktig verksamhet ute i landets 290 kommuner. Vi saknar fortfarande konkreta besked kring att vi ska få medel över längre tid än ett år i taget, till exempel.
Sveriges Kvinnolobby, som är en obunden paraplyorganisation för kvinnorörelsen, kräver att pengar tillförs i kommande budgetar.
–Vi saknar bland annat en satsning på socialtjänsten runt om i landet. Det är jättebra att regeringen vill stärka socialtjänsten kunskaper och metoder men det hjälper ju inte om socialtjänsten är så överbelastad som man är nu. Man behöver fler kollegor, och inte bara få gå på en kurs, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.
Skydd mot porr
Hon anser att det är bra att regeringen vill skydda kvinnor och flickor som utsätts för våld inom porrindustrin – men vill också begränsa spridningen av porr.
–Det räcker inte med man bara vill skydda de som utsätts i inspelningarna, utan det stora problemet är ju att de här filmerna där kvinnor förnedras och våldtas är så lättillgängliga för barn och unga, säger hon.
Vill vi ha en samtyckeskultur då måste vi också göra något åt det.
Utsatt? Här finns hjälp:
Den som är utsatt för våld kan ta kontakt med exempelvis:
Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, dygnet runt
Unizonjourer.se eller Roks.se, här finns kontakt till jourer runt om i hela landet. Chatta, ring eller besök.
Socialtjänsten i din kommun.
Viktigt: Ring alltid 112 vid akuta händelser.
Den som utsätter andra för våld kan ta kontakt med:
Välj att sluta på 020-555 666.
Rikskriscentrum, en riksorganisation för mansmottagningar.
Killfrågor, där man kan chatta helt anonymt med någon som lyssnar och stöttar.
Manscentrum, som erbjuder samtalshjälp för boende i Stockholms län.