Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Så vet du om din lägenhet är för varm – och om du kan få kompensation

Varma lägenheter är ett återkommande problem under sommarmånaderna. Så vad gäller egentligen, när anses en lägenhet vara för varm? Syre går igenom.

Det har varit varmt och soligt på många håll i Sverige under första delen av sommaren. Säkerligen något som uppskattats av många efter en lång och mörk vinter. 

Men det finns baksidor med en ihållande höga utomhustemperaturer – din lägenhet kan lätt bli alldeles för varm. Som tur var finns det dock bestämmelser som reglerar detta. 

Gränsen går vid 28 grader, och om det inte går att sänka värmen kan man kräva åtgärder från hyresvärden samt få ekonomisk ersättning. Hur stor ersättningen kan bli beror på hur omfattande problemen är. 

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd borde inte inomhustemperaturen överstiga 26 grader under en längre period. Då klassas nämligen förhållandena som ohälsosamma, och det gäller för både hyresrätter och bostadsrätter. Under en värmebölja är det dock tillåtet att vara 28 grader, därav gränsen. 

Den tillåtna temperaturen inomhus vid en värmebölja är 28 grader. Foto: Anders Wiklund/TT

Kan skada din hälsa

I Sverige är det hyreslagen som reglerar vad som gäller i sådana här situationer, och det är hyresvärden som är ansvarig för att lägenheten är brukbar. Om man misstänker att bostaden är för varm ska man dokumentera, mäta temperaturen och felanmäla. Ifall hyresvärden skulle säga nej kan man kontakt miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun för att få ytterligare hjälp. Då kan värden uppmanas att kontrollera och åtgärda vid behov, skriver Hyresgästföreningen.

Bor man i en bostadsrätt är det i praktiken föreningen som utgör fastighetsägaren, vilket innebär samma skyldigheter som en hyresvärd. 

Det finns som tur var enkla metoder att använda för att på egen hand få ned temperaturen inomhus. Man kan vädra nattetid då det är svalare ute, dra ned gardiner och persienner på dagen när solen ligger på som allra mest, eller dra ned på elektronikanvändande som kan generera värme i bostaden. 

En för hög inomhustemperatur kan även vara dåligt ur ett hälsoperspektiv. Det kan leda till huvudvärk, trötthet eller illamående, men även allvarligare hälsoeffekter än så.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV