Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Läckta dokument visar att Frankrike kände till att cementjätten Lafarge gjorde affärer med IS

Cementföretaget Lafarge kan i dagarna komma att dömas för delaktighet i brott mot mänskligheten.

Det franska cementföretaget Lafarge dömdes 2018 för delaktighet i brott mot mänskligheten och för att finansiera en terrororganisation, närmare bestämt IS i Syrien. Efter att ha granskat konfidentiella dokument säger nu den franska tidningen Liberation att den franska underrättelsetjänsten kände till affärerna.

Den franska tidningen Liberation har kommit över hemliga dokument som enligt dem bevisar att den franska underrättelsetjänsten varit medvetna om att cementföretaget Lafarge gjort affärer med IS sommaren 2014, rapporterar Middle East Eye.

Företaget anklagades 2018 för att vara delaktiga i bland annat IS brott mot mänskligheten och för att finansiera en terroristorganisation. Lafarge ska ha betalat miljontals dollar för att kunna hålla sin fabrik i Jalabiya i Syrien öppen. Marken kontrollerades sommaren 2014 av IS. Lafarge misstänks också för att ha sålt cement från fabriken direkt till IS. Företaget dömdes även för att ha äventyrat sina anställdas säkerhet och ha försatt dem i en farlig situation. Lafarge har konsekvent nekat till brott och att de skulle ha gjort utbetalningar till IS, enligt Middle East Eye. Deras enda syfte har vart att hålla fabriken öppen, enligt företagets advokat Patrice Spinosi.

Den franska underrättelsetjänsten General Directorate of External Security (DGSE) ska ha känt till att Lafarge gjort affärer med terrorgrupper i Syrien, inklusive IS. De ”var väl medvetna om de förhållanden som Lafarge höll sin fabrik i Syrien öppna under på mark delvis ockuperad av IS”, enligt tidningen. Dokumentet lämnar inget utrymme för tvivel, enligt Liberation. Middle East Eye har dock inte kunnat bekräfta dokumentets äkthet.

Enligt det läckta dokumentet, daterat den 26 augusti 2014, ska IS ha låtet Lafarge hålla sin fabrik öppen i utbyte mot 13 miljoner euro.

”En överenskommelse ingicks mellan cementfabrikören och IS för att kunna fortsätta med aktiviteterna”, står det på franska i dokumentet.

Människorättsgruppen Sherpa som är en av de klagande i fallet mot Lafarge har sagt att fallet från 2018 är den första i sitt slag – aldrig förut har ett företag anklagats för att vara delaktiga  i brott mot mänskligheten.

Domen mot Lafarge kommer i dagarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV