Kinas president Xi Jinping har nyligen lovat att landet skall bli koldioxidneutralt till 2060. Men nu visar en ny rapport att Kinas satsningar på kolkraft under 2020 är tre gånger så stor som resten av världen tillsammans. ”Det rimmar inte speciellt väl med att man ska börja minska sina utsläpp”, säger Karl Hallding, forskningsledare vid Stockholm environment institute, till Aftonbladet.
Av de fossila bränslena är kol det värsta och släpper ut mer koldioxid per energienhet än olja. Ungefär hälften av världens förbränning av kol sker i Kina och mer ser det ut att bli de kommande åren.
– Det är en våldsam massa ny kolkraft som ska ut och byggas i Kina den kommande tioårsperioden, säger Karl Hallding till Aftonbladet.
Det visar en ny rapport från Global energy institute och Centre for research on energy and clean air (CREA). För att möta det utlovade klimatmålet om koldioxidneutralitet till 2060 beräknar CREA att Kina måste halvera sin förbränning fram till 2030.
Men istället har landet under 2020 satsat mer på kolkraft för att stimulera den ekonomiska tillväxten under coronapandemin. I Kinas kommande fem års plan (2021-2025) lobbar dessutom kolindustrin för fler satsningar på kolkraft. Karl Hallding tror att för att stoppa den ökade kolproduktionen behöver Kina tydligare pekas ut som en klimatbov.
– Men där har ju Kina varit väldigt framgångsrika att marknadsföra sitt eget narrativ. Det är ju många som beskrivit Kina som den nya ledaren i grön utveckling, framförallt i jämförelse med Trump, säger han till Aftonbladet.
EU-kommissionen har under 2020 diskuterat att införa koldioxidtullar på varor som kommer in i EU och med det riktat udden specifikt mot Kina. På så vis förväntas koldioxidläckage kunna undvikas och industrier förhindras som flyttar till länder utanför EU och som inte bryr sig om utsläppsregler.