Regeringen lever inte upp till löftet att driva på för ett internationellt förbud mot autonoma vapensystem. Det anser Svenska freds. Just nu möts världens länder i Geneve för att diskutera vapnen som i framtiden själva kan avgöra vem som ska leva och vem som ska dö. Stormakter stretar emot regleringar och inga skarpa förslag ligger på bordet.
– Förhandlingarna har förhalats sedan 2014, men utvecklingen av vapensystemen rusar fram, säger Deborah Biniam Solomon, kampanjledare på Svenska freds.
Hon är på plats i Geneve där den översynskonferens som hålls var femte år inom FN-konventionen om vissa konventionella vapen (CCW). Den mest brännande frågan för de 125 anslutna länderna gäller denna gång just frågan om autonoma vapensystem, eller mördarrobotar som de också kallas.
Ett 30-tal länder påhejade av fredsorganisationer runt om i världen har de senaste åren krävt ett förbud mot att utveckla autonoma vapensystem. Bland dem finns en rad afrikanska och latinamerikanska länder som Nigeria och Panama, men också EU-landet Österrike. Sverige ska vara ledande i utvecklingen för ett internationellt förbud, slår regeringen fast i utrikesdeklarationen. Ändå har Sverige inte anslutit sig till de länder som redan nu ställt sig bakom ett förbud och Svenska freds tycker att det nu är upp till bevis för regeringen.
– Vi vill att Sverige lever upp till bilden av Sverige som en humanitär stormakt och driver frågan, oavsett om det är inom CCW-konventionen eller utanför, säger Deborah Biniam Solomon.
Identifierar och oskadliggör
Drönare – förarlösa flygplan som fjärrstyrs från kommandocentraler – har varit en viktig del av krigföringen på flera håll i världen alltsedan USA:s invasion av Afghanistan 2001. Om autonoma vapensystem blir verklighet tar automatiseringen ett steg till. Då är det inte längre någon människa som trycker på knappen när bomber eller missiler avfyras från exempelvis flygplan eller båtar. Autonoma vapensystem är förprogrammerade att både identifiera mål och oskadliggöra dem.
För att autonoma vapen ska regeleras inom CCW krävs konsensus bland de deltagande länderna. Redan inför konferensen som avslutas imorgon fredag stod det i princip klart att det inte kommer fattas några drastiska beslut. Militära stormakter som USA och Ryssland motsätter sig regleringar. Också länder som Indien, Australien och Japan hör till dem som håller emot.
Bland de företag i vapenindustrin som tävlar om att hänga med i utvecklingen mot allt mer automatiserade system finns svenska Saab. Från bolagets sida menar man att beslutsfattande, till exempel när det gäller att avfyra vapen, inte kan överföras till robotar. De autonoma system, en mini-ubåt och en undervattensrobot, som Saab nu saluför är inte beväpnade. Men om utvecklingen tillåts fortsätta tror Deborah Biniam Solomon att Saab kommer att höra till dem som i framtiden kommer att sälja autonoma vapen.
– De autonoma system Saab säljer kommer att kunna bestyckas. I förlängningen kommer det att leda till mördarrobotar om det inte regleras, säger hon.
Fördomsfulla vapen
Svenska freds ser flera risker med autonoma vapen. En av dem är att vapnen blir fördomsfulla. Det kan nämligen avsiktigt eller oavsiktligt bli resultatet när enorma mängder data matas in i systemen. Människor med drag som kopplas till en viss enticietet kan kategoriseras som fiender. Men också civilia män skulle kunna drabbas, tror Deborah Biniam Solomon.
– Kvinnor kan betraktas som skyddsobjekt, medan män betraktas som militära. Därmed kan man rättfärdiga att civila män dödas, säger hon.
Utrikesminister Ann Linde (S) har avböjt intervju med Syre.
Läs mer:
När robotar bestämmer över liv och död
Sverige vacklar om mördarrobotar – kan användas för etnisk rensning