Afghanistan: Kaos och skottlossning på Kabuls flygplats – människor klamrar sig fast vid flygplan
Hundratals människor försökte under måndagen i panik tränga sig ombord på flygplan som stod startklara på flygplatsen i Afghanistans huvudstad Kabul. Amerikansk militär har öppnat eld i luften. Enligt uppgifter har minst fem personer dött i tumultet som uppstod på flygplatsen.
På mycket kort tid har talibanerna tagit över flera områden i Afghanistan och på söndagen tog de även över huvudstaden Kabul och klev in i presidentpalatset efter att president Ashraf Ghani flytt landet.
Enligt uppgifter är det under måndagen hittills lugnt på gatorna i Kabul och talibanerna hävdar att inga strider pågår någonstans i landet. Men det ser annorlunda ut på flygplatsen i huvudstaden.
Sedan talibanerna tagit kontrollen över Kabul har alla vanliga civila flygningar på flygplatsen – som kontrolleras av USA – stoppats. Men specialflygningar för att flyga ut västerländsk personal tillåts och hundratals afghaner har tagit sig till flygplatsen – där dramatiska scener utspelar sig.
Charlotte Bellis, som rapporterar från Kabul för Al Jazeera, uppger att ”flygplatsen har varit den verkliga krispunkten” i samband med talibanernas intåg i Kabul.
”Utanför det har det varit relativt smidigt. Säkerhetsstyrkorna har till största delen lagt ner sina vapen, säger hon.
Bilder och filmer från flygplatsen, som har laddats upp på Twitter, visar hur hundratals civila afghaner försöker tränga sig på de västerländska plan som är redo att lyfta.
Enligt uppgifter har amerikansk militär öppnat eld i luften för att ”få kontroll” över folkmassorna. Minst fem personer uppges ha mist livet.
– Folkmassan var bortom kontroll, säger en amerikansk tjänsteman till Reuters.
– Vi öppnade eld för att lugna ned kaoset, hävdar källan, enligt TT.
Det är ännu inte bekräftat om personerna dödades av skotten eller trampades ner.
– Jag är väldigt rädd. De skjuter massor av skott i luften, säger ett vittne till nyhetsbyrån AFP.
Filmer och bilder som laddats upp på Twitter tycks också visa hur två personer – som klamrat sig fast på ett amerikanskt flygplan – faller rakt ner strax efter att planet lyft.
På måndagseftermiddagen, svensk tid, håller FN:s säkerhetsråd ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York.
Kina och Ryssland har inte evakuerat sina ambassader i landet, enligt bland andra South China Morning Post. Den ryske ambassadören ska inom kort möta talibanföreträdare. Huruvida talibanstyret kommer att erkännas eller inte, beror enligt Moskva på hur det nya styret agerar, rapporterar TT.
Afghanistan – decennier av krig
Det afghanska folket har plågats av krig och beväpnade inre konflikter sedan 1979, där USA och Sovjetunionen främst varit delaktiga.
1979 ockuperades Afghanistan av Sovjetunionen. Det afghansk-sovjetiska kriget pågick i tio år, (1979-1989) mellan den kommunistiska regimen och islamistiska afghanska mujahedingrupper, stödda av USA.
När Sovjetunionen 1989 lämnade landet följde fem år av kaos och inbördeskrig mellan olika grupper ledda av krigsherrar. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som tog kontroll över landet 1996.
Efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan. Detta eftersom terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, som pekades ut för dåden, ansågs ha en fristad hos talibanrörelsen. I oktober 2001 inleddes den USA-ledda interventionen. Talibanstyret föll. En provisorisk regering med internationellt stöd installerades.
Natostyrkan Isaf hade som mest omkring 130 000 soldater i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige. Isafs stridande uppdrag avslutades officiellt den 31 december 2014, trots att läget då var fortsatt våldsamt och osäkert. Försöken att bygga upp landet därefter har i stort misslyckats.
Källa: TT/Nationalencyklopedin, Landguiden/UI med flera