Talibanerna har intagit Kabul och afghanske presidenten Ashraf Ghani har flytt landet. Flygplatsen i Kabul är full av människor som är livrädda för vad som ska hända och vill fly. Samtidigt lever ett stort antal unga personer i Sverige med ständig rädsla för att bli utvisade till det krigsdrabbade landet. En av dem är Erfan Akbari, som skrivit en bok: Mardröm. ”När jag kom till Sverige 2015 trodde jag att mardrömmen var över”, berättar han.
Men så blev det inte. Efter att ha klarat den farliga båtfärden från Iran till Grekland, hamnade han först i Österrike, sedan i Tyskland för att slutligen landa i Sverige 2015.
Här tänkte han att mardrömmen äntligen var över, att han kunde börja studera, bygga upp ett liv – men avslag följde på avslag från Migrationsverket.
Nu lever han som papperslös. Erfan Akbari har under åren i Sverige fått hjälp av olika organisationer och även av Svenska Kyrkan, med både mindre ekonomiska bistånd och bostad. I dag får han låna en lägenhet i Stockholm, genom en vän som han lärt känna här. Ett och ett annat påhugg har han fått, som att klippa gräs och rensa ogräs. Men ingenting beständigt.
– Papperslösa kan inte få jobb. Jag har också kontaktat olika skolor, för att kunna läsa. Men de säger att de inte kan hjälpa mig just nu.
EU- länder vill fortsätt utvisa:"De dödar mig direkt"
Tanken på att tvingas återvända gör honom livrädd.
– De dödar dig direkt, de hittar dig direkt. Men de hittar dig inte i Sverige. Jag tillhör Hazarfolket, det är dem som talibanerna dödar mest. De har en annan religion i landet och de accepterar inte ateister, säger Erfan Akbari.
När talibanerna förlorade makten i Afghanistan 2001 blev situationen också bättre för hazarerna, som sedan slutet av 1800-talet varit svårt utsatta av olika extremister, enligt Afghankommittén. Men mord, avrättningar och förföljelser har ändå förekommit.
Erfan Akbari följer utvecklingen i Afghanistan med förskräckelse. Ett dokument visar att sex av 27 EU-länder vill fortsätta att utvisa människor – även efter att EU och USA slutgiltigt dragit tillbaka sina trupper och sitt militära understöd efter den 30 augusti. Brevet är till ställt till EU-kommissionären Ylva Johansson och är undertecknat av ministrar från Tyskland, Österrike, Belgien, Grekland, Nederländerna och Danmark.
– Vi förstår den känsliga situationen i Afghanistan fullt ut, med tanke på de kommande tillbakadraganden av internationella trupper. Men att stoppa utvisningarna skulle sända fel signaler och troligen leda till att fler afghaner skulle fly från sina hem, skriver ministrarna.
Istället vill, som ministrarna uttrycker det, hjälpa Afghanistan och dess grannländer i närområdena. Tyskland har fortsatt att utvisa afghaner som förekommer i belastningsregistret, vilket kritiserats hårt av människorättsorganisationer och De Gröna
– Jag har jättesvårt att tänka på framtiden och jag måste äta medicin för att kunna sova, säger Erfan Akbari, som fortfarande inte gett upp hoppet om att han kan vakna upp från sin mardröm.
– Till jul kan jag söka om uppehållstillstånd igen, avslutar han.