Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Världens största maskin för att fånga koldioxid har startat

På Island finns det en CO2-sug som gör sten av koldioxid.

En fabrik på Island som fångar koldioxid ur luften och lagrar den i sten har dragit igång verksamheten. Det ska vara den största av sitt slag i världen. På isländska heter den “Orka”.

Enligt konstruktörerna ska maskinen kunna suga upp 4000 ton koldioxid (CO2) ur luften varje år för att senare kunna begrava den under mark i mineraliserad form. Detta ska motsvara utsläppen för ungefär 870 bilar, eller ungefär 250 amerikanska medborgare, enligt beräkningar av US environmental protection agency, rapporterar Bloombergs.

Det är långt ifrån första gången som företaget Climeworks offentliggör sin ambition att fånga 1 procent av världens samtliga koldioxidutsläpp före 2025,

"Orka" ska orka suga CO2

Det är schweiziska firman Climeworks som i samarbete med isländska Carbfix har konstruerat och byggt anläggningen, som ska ha kostat 10-15 miljoner dollar, och som består av åtta enheter som liknar containers. Namnet “Orka” kommer från isländska ordet för ork eller energi, skriver the Guardian.

Att de ursprungliga löftena från företagen inte verkar mötas beror på att det har tagit tid att skala upp tekniken, menar Jan Wurzbacher, en av Climeworks grundare.

– Vi ser redan ett så stort behov av koldioxiduppsamling att vi har bestämt oss för att skala upp den här anläggningen och bygga en tio gånger så stor inom tre år, säger Jan Wurzbacher, till Bloombergs.

Maskinen använder en fläkt som drar luften genom ett uppsamlingsfilter. När filtret är mättat med koldioxid höjs temperaturen och koldioxiden förvandlas till en gas som samlas upp. Sedan blandas gasen med vatten innan den pumpas 1000 meter ned i berget för att bli mineraliserad.

Stora investeringar

Tekniksektorn för insamling av koldioxid har sett ett ständigt flöde av investeringar de senaste åren i takt med att medvetenheten kring klimatförändringarna har ökat. Samtidigt riktas kritik mot den här typen av innovationer för att de koncentrerar sig på symptomen och inte på den verkliga sjukdomen, att vi måste minska på de delar av våra aktiviteter och vår konsumtion som orsakar utsläppen från början. Dessutom är teknik som Orka fortfarande väldigt dyr och det kommer att ta många decennier innan den är fullt utvecklad och kan komma att påverka klimatförändringar, tid som jorden inte har.

Där andra företag inom koldioxidinsamling har valt att gå in i partnerskap med fossilbränslebranschen för att få investeringar har det isländska projektet än så länge vägrat den typen av fossila pengar, även om företagen inte helt utesluter framtida samarbeten.

– Jag tror att det faktiskt är en stor fördel för oss att inte ha den här typen av associationer eftersom våra kunder väljer oss just därför, säger Jan Wurzbacker till Bloombergs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV