Den officiella statistiken för skogsavverkning stämmer inte – Sverige hugger ned mycket mer än så. Det menar forskare vid EU-kommissionen, som använder sig av satellitmätningsverktyget Global forest watch. Nu får de medhåll av EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius, rapporterar DN.
Snart ska EU klubba igenom en ny skogsstrategi. Inför detta försöker Sverige lobba för att träproduktionen inte ska nedvärderas jämfört med bevarandet av den biologiska mångfalden.
EU vill också införa ett robust system för att mäta tillståndet i skogarna. Men Sverige anser att det räcker med egen statistik över hur mycket skog som huggs ned, rapporterar DN.
Men Sveriges officiella statistik har ifrågasatts. I en studie som publicerades i Nature i fjol och som har tagits fram av forskare vid EU-kommissionens forskningscenter visar att kalhyggena har ökat kraftigt.
Både Skogsstyrelsen och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gick ut och förnekade rapporten. De menar att orsaken till att avverkningen verkar ha ökat beror på att mätmetoderna förbättrats. Men EU-kommissionens forskare håller inte med. De har använt sig av Global forest watch, som via satelliter kan mäta skogsavverkning.
EU:s miljökommissionär: ”Rapporten är vetenskapligt baserad"
Fredrik Stolle är chef på World resource center, som tagit fram mätverktyget tillsammans med andra. Han har tidigare varit rådgivare åt bland annat Världsbanken om att minska förlusten av skog. Han menar att det är klassiskt att Sverige slår ifrån sig kritiken.
– Det gör regeringar i alla länder när de blir påkomna med kraftiga avverkningar. Man förnekar fakta, såväl i Indonesien och Kambodja som i Sverige, säger han till DN.
Även EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius menar att forskningsrapporten är korrekt, och måste tas på allvar.
– Den är vetenskapligt baserad. Mitt budskap är att vi måste fokusera mycket mer på data – speciellt från skogrika länder med starka vetenskapliga institutioner som jobbar med skogsfrågor. Data måste vara öppen för allmän granskning. Här måste vi göra hemläxan och förbättra oss, säger han.
I debatten om skogen förs det ofta fram att det skulle vara klimatsmart att hugga ned skog. Men Virginijus Sinkevičius menar att det är ett feltänk.
– Vi kan inte lura oss själva att tro att vi kan bli fossilfria genom att strunta i att bevara våra skogar, inte göra dem motståndskraftiga och inte stoppa koldioxidutsläpp från marken, säger han till DN.