Radar · Morgonkollen

Militär bland gripna efter stormningen

Nationalgardister utanför Kapitolium i Washington DC under torsdagen.

Bland de gripna efter stormningen av Kapitolium i USA finns en aktiv militär. Och åklagare gör nu bedömningen att det fanns planer på att ”fånga och mörda politiker”.

Uppdaterad: 09:12

Den federala polisen FBI har gripit över 100 personer med koppling till stormningen, och de letar fortsatt efter personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot presidentinstallationen av Joe Biden den 20 januari.

– Bara från händelsen den 6 januari så har vi identifierat över 200 misstänkta. Så vi vet vilka ni är, om ni finns där ute, och FBI-agenter kommer att hitta er, säger FBI-chefen Christopher Wray enligt medier i Washington.

Bland de gripna finns Jacob Fracker, en polis som anklagas för att på sin lediga tid ha deltagit i stormningen. Virginias nationalgarde bekräftar också uppgiften från sajten military.com att Fracker är korpral i delstatens nationalgarde – vilket innebär att han är den förste militären i aktiv tjänst som misstänks ha deltagit.

Det har rests frågetecken kring hur genomtänkt och planerad stormningen var, men åtminstone i ett fall gör nu federala åklagare bedömningen att upprorsmakarna tänkte ”fånga och mörda” folkvalda politiker.

Det handlar om Jacob Chansley, en av de misstänkta som väckt mest uppmärksamhet på grund av sin utstyrsel – barbröstad och med vikingahorn på huvudet fotograferades han bland annat vid vicepresident Mike Pences skrivbord.

I en domstolsinlaga skriver åklagarna att Chansley lämnade en lapp till Pence, med den hotfulla texten ”det är bara en fråga om tid, rättvisa kommer”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV