Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Miljögifter drabbar grodor i flera generationer

Grodor hör till de arter som blivit hårt drabbade av alltifrån invasiva arter, habitatförlust till miljögifter.

Ökad kroppsvikt, sänkt fertilitet och störd ämnesomsättning. Grodyngel som får i sig det hormonstörande ämnet linuron får det tufft när de växer upp. Det drabbar också deras barn och barnbarn, enligt ny forskning från Uppsala universitet.

– Resultaten visar att djur som skadats av miljöfarliga ämnen kan föra över dessa effekter till kommande generationer vilket demonstrerar miljögifters komplexa roll i utrotningen av arter och speciellt grodor, säger Cecilia Berg, docent i ekotoxikologi vid institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet och en av artikelförfattarna i ett uttalande.

Amfibier hör till en av de artgrupper som drabbats hårt av mänsklighetens framfart över planeten. Nästan hälften av alla arter, där grodjur utgör en viktig del, hotas av utrotning och miljögifter är en bidragande orsak.

Det hormonstörande ämnet linuron återfinns i bekämpningsmedel. Forskarna såg att första generationens avkommor hade minskad kroppsstorlek, sänkt fertilitet och tecken på hormonstörning jämfört med kontrollgruppen. Nästkommande generation, det vill säga de exponerade grodornas barnbarn, hade ökad kroppsvikt och störningar i ämnesomsättningen av fetter och kolhydrater jämfört med kontrollgruppen.

Studien har publicerats i tidskriften Science of The Total Environment.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV