Idag presenterade EU-kommissionen sitt nya energipaket. Innehållet berör en rad olika områden, bland annat ett ”gaspaket” som syftar till att minska metanutsläpp och skapa en vätgasmarknad. Men snarare än att uppfylla klimatmålen så är gaspaketet en ”julklapp till gasindustrin”, menar flera kritiker.
Ett av de delområden inom energipolitiken som EU-kommissionen lade fram lagförslag om idag handlar om att minska utsläppen av koldioxid och metan inom gas-sektorn. Tanken är att skifta fokus från fossil naturgas och gå mot mer biogas och vätgas.
”En nyckelfaktor i denna övergång är att etablera en konkurrenskraftig vätgasmarknad med dedikerad infrastruktur. Vi vill att Europa ska leda vägen och vara först i världen med att fastställa marknadsreglerna för denna viktiga energi- och lagringskälla. Vi föreslår också strikta regler för metanutsläpp från gas, olja och kol, för att minska utsläppen i dessa sektorer med 80 procent till 2030 och för att trigga igång åtgärder mot metan utanför EU”, säger EU-kommissionär Kadri Simson i ett uttalande.
"Europa blir mer beroende"
Men det är inte bara vätgas tillverkad av förnybar energi som kommer att tillåtas. Som Syre tidigare skrivit om kan vätgas tillverkas på flera, mer eller mindre klimatvänliga, sätt. Nu kommer även så kallad ”koldioxidsnål vätgas”, (gjord på fossil naturgas men där koldioxiden fångas in och antingen lagras eller används som råvara i andra processer) att innefattas i planerna. Detta kritiseras av bland annat Europeiska miljöbyrån, EEB, ett nätverk där en rad europeiska miljöorganisationer ingår. De menar att gaspaketet är ”en julklapp till gasindustrin”.
Davide Sabbadin, policyansvarig för klimat och cirkulär ekonomi på EEB säger i ett pressmeddelande:
”Syftet med detta paket bör vara att gynna målinriktad användning av 100 procent förnybar vätgas i de sektorer där detta behövs. Blandning och likabehandling av förnybar vätgas (med nollutsläpp) och den så kallade ”koldioxidsnåla” varianten är en allvarlig brist: Gazprom och gasindustrin kommer att gnugga händerna med glädje medan Europa blir mer beroende av delvis kolfri fossilgas och dess volatila priser.”
"Behöver ett totalstopp"
Även EU-parlamentariker Pär Holmgren är kritisk.
– Kommissionens gaspaket är snarare gasindustrins önskelista. Det är fortfarande alldeles för vaga mål, och är varken i linje med den gröna given eller åtagandena från Cop26. Vi behöver ett totalstopp för fossilgas, även som övergångslösning, för att vara i linje med vad vetenskapen säger krävs. Det enda sättet att minska våra utsläpp är tydliga mål, skarpa åtgärder och tidslinjer i linje med vetenskapen, säger han.
Europeiska miljöbyrån är också kritiska till det som EU kallar för strikta regler för metanutsläpp.
”Den räckvidd som föreslås för den nya metanförordningen är så snäv att den bara täcker cirka 19 procent av metanutsläppen i EU, de som kommer från fossilgassektorn, medan de stora metanutsläppssektorerna, boskap och avfallshantering, förblir oadresserade”, skriver de i pressmeddelandet.
Metan är en växthusgas som i kort perspektiv är betydligt mer potent växthusgas än koldioxid. Samtidigt bryts den ner betydligt snabbare i atmosfären, vilket innebär att en snabb minskning av metanutsläppen ses som ett effektivt sätt att snabbt bromsa in den globala uppvärmningen.
Läs mer:
Vätgasboom väntar – men hur grön blir den?
Cop26: Metan och skog på agendan innan världsledarna åker hem