Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Mazar-e-Sharif i norr i talibanernas händer

Talibanerna har tagit kontroll över en allt större del av Afghanistan.

Talibanerna har tagit över staden Mazar-e-Sharif, den afghanska regeringens sista utpost i norr, enligt provinsmyndigheter.

Striderna rycker också närmare Kabul efter att talibanerna även uppges ha kontroll över en provins strax söder om huvudstaden.

– Talibanerna har tagit kontrollen över Mazar-e-Sharif, meddelar Afzal Hadid i provinsstyrelsen enligt Reuters.

Han tillägger att huvudstaden i Balkh-provinsen verkar ha fallit utan strid, sedan säkerhetsstyrkorna med utrustning flytt mot gränsen mot Uzbekistan. Sporadiska strider pågår fortfarande, enligt Hadid.

Den internationella styrka Isaf, där den svenska styrkan ingick, var delvis stationerad i Mazar-e-Sharif.

Afghanistans andra och tredje största stad, Kandahar i syd samt Herat i nordväst, har även de fallit till talibanerna, som i princip har omringat och isolerat Kabul. Den fundamentalistiska rörelsen har slagit läger omkring fem mil utanför huvudstaden, vilket får oron för en stundande offensiv att växa.

– Just nu är inte Kabul under direkt hot, men samtidigt är det tydligt för alla att talibanerna försöker isolera staden, sade John Kirby, talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, i fredags.

Närmar sig Kabul

Talibanerna har under lördagen tagit kontroll över Logarprovinsen, strax söder om huvudstaden, uppger parlamentsledamoten Homa Ahmadi för nyhetsbyrån AP. Enligt Ahmadi ska talibanerna nu ha nått ett distrikt blott 11 kilometer söder om Kabul.

Kabul, Jalalabad, Gardez och Khost är i nuläget de enda större städer i landet som talibanerna inte har tagit kontroll över.

President Ashraf Ghani sade i ett förinspelat tv-tal att återmobiliseringen av landets säkerhets- och försvarsstyrkor är högsta prioritet. Enligt honom pågår ”konsultationer” med lokala ledare och internationella partner i hopp om att få ett slut på striderna.

Ashraf Ghani sade också att han inte kommer att tillåta att folket ska drabbas av mer död och förödelse i krigets spår.

Som er president ligger mitt fokus på att förhindra ytterligare instabilitet, våld och tvångsförflyttningar av mitt folk, sade Ghani enligt nyhetsbyrån Reuters.
Ghani gav inga tecken på att tillmötesgå talibanernas krav på att avgå.

Qatar meddelar samtidigt att man uppmanat talibanerna till eldupphör.

Diplomater kallas hem

Utvecklingen har fått flera länder att begränsa eller helt kalla hem diplomatisk personal. Sverige finns bland de länder som har beslutat sig för att skicka hem delar av personalen från ambassaden i Kabul.

Utrikesdepartementet drar ner personalen på ambassaden i Kabul till ”minimibemanning”, enligt svenska UD:s presstjänst.

”Minimibemanning innebär att vi minskar personalen och säkerställer att ambassaden kan fortsätta utföra de viktigaste uppgifterna”, skriver UD i ett mejl till TT och fortsätter:

”Utgångspunkten är att ambassaden är öppen så länge det är förenligt med svenska intressen och säkerhetssituationen”.

Evakuering av den svenska ambassadens personal kan bli aktuell med kort varsel, meddelar UD.

På USA:s ambassad uppmanas personal att förstöra känsligt material samtidigt som amerikanska soldater har anlänt för att se till att evakueringen av personal och medborgare flyter på.

Talibanernas snabba framryckning har chockat afghaner och den USA-ledda allians vars militära ingripande störtade extremiströrelsen efter 11-september-attackerna för nästan 20 år sedan.

Tidslinje: Talibanernas offensiv

Efter att västerländska styrkor under våren och sommaren lämnat Afghanistan har talibanerna tagit kontroll över allt större områden i landet. Här är en kort sammanfattning av händelserna:

14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att amerikanska soldater kommer att lämna landet från och med 1 maj med målet att helt ha lämnat 11 september.

Juni: Talibanerna intar flera provinser i norr, däribland gränskorsningen mot Tadzjikistan.

2 juli: USA och Nato lämnar flygbasen Bagram, Afghanistans största och nyckel i den USA-ledda offensiven i landet under två decennier.

9 juli: Talibanerna tar kontroll över den primära gränsövergången till Iran i väst.

14 juli: Gränsövergången Spin Boldak mot Pakistan i sydost faller till talibanerna.

21 juli: Enligt uppgifter från USA kontrollerar talibanerna hälften av landets distrikt.

22 juli: Talibanerna hävdar att de kontrollerar 90 procent av alla gränsövergångar – en siffra som tillbakavisas av landets regering.

26 juli: FN uppger att 2 400 civila afghaner dödats eller skadats under maj och juni månads strider, den högsta siffran sedan statistik började föras 2009.

3 augusti: En talibanattack mot försvarsministern i Kabul misslyckas, men åtta människor dödas.

6 augusti: Provinshuvudstaden Zaranj är den första att intas av talibanerna, som dagarna efter även intar Kunduz i norr.

13 augusti: Ytterligare fyra provinshuvudstäder hamnar under talibanernas kontroll, däribland landets näst största stad Kandahar.

Källa: AFP, Reuters

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.
Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.
Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.
Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV