Minst 27 rohingyaflyktingar saknas efter att en fiskebåt med flyktingar sjönk då den var på väg från den kritiserade flyktingön Bhasan Char i södra Bangladesh, rapporterar Al Jazeera. Minst 41 flyktingar ska ha varit ombord på fiskebåten varav 14 har kunnat räddas.
– Flyktingar var ombord på båten när den kapsejsade i natt. Omkring 14 av de ombord har räddats och är oskadda, säger Mahe Alam, polischef på ön Bhasan Char, till den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency.
Han tillägger att en gemensam räddningsoperation av polis, kustbevakning, marin och luftvapnet nu arbetar tillsammans i sökandet efter de som fortfarande saknas.
Flera av de saknade ska vara kvinnor och barn, enligt ett uttalande från Sujit Kumar Chanda, regeringsadministratör för Bhasan Char, till nyhetsbyrån AFP.
Omkring 20 000 rohingaflyktingar har omlokaliserats till ön Bhasan Char från flyktinglägren utanför Cox’s Bazar som ligger just på gränsen till Myanmar. Flyktinglägren utanför Cox’s Bazar räknas som det största i världen. Bangladeshiska myndigheter har som mål att flytta 100 000 av de omkring en miljon flyktingar som nu finns i andra läger till ön.
FN:s flyktingorgan UNHCR har länge varit kritisk till läget på Bhashan Char och har sagt i ett uttalande att de ”fortfarande är oroliga över rapporter om att flyktingar grips och hålls kvar efter de försökt att lämna Bhashan Char”.
Bangladesh är just nu inne i en monsunperiod.
Fakta: Rohingya
Den muslimska folkgruppen rohingya finns i Bangladesh, Malaysia, Myanmar och Pakistan och beskrivs ibland som världens mest förföljda folkgrupp.
Minoriteten i Myanmar har länge förföljts i landet. Innan 1962 erkändes de som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare.
Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och Myanmars buddhistiska majoritet. Konflikter i regionen har lett till flera flyktingvågor från nuvarande Myanmar till Bangladesh. Den första registrerade var i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet. Därefter under 1940-talet, 1978 samt mellan 1991 och 1992.
Senast var 2017 då Myanmars militär ner hårt mot rohingyer i den myanmariska delstaten Rakhine, vilket drev över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.