Persona non Grata är SVT:s dokumentär om Soran Ismail, vars karriär kraschade när han blev åtalad men inte dömd för våldtäkt. Dokumentären anklagas för att ställa sig på Ismails sida. Vad tycker du?
Tove Ahlström, 43 år, vd, tankesmedjan Global utmaning
Soran Ismail anklagades för sexuella övergrepp och våldtäkt på flera kvinnor. Han utreds, men åtalas inte. SVT väljer att göra 2*30 min film om Sorans väg tillbaka in i värmen. Var är kvinnornas sida av händelsen? Och då menar jag inte Sorans flickvän. Mannen lyfts. Kvinnor tystas.
Vi har även sett en direktsänd presskonferens, i SVT och Expressen, med Göran Lambertz där han berättade om sitt kladdande och sin oskuld medan kvinnan smutskastades. Uppdrag granskning lät Fredrik Virtanen berätta sin historia och en lång intervju i TV4 med Paolo Roberto efter att han åkt fast för sexköp.
Vad innebär egentligen det publicistiska uppdraget? Och följs det uppdraget verkligen här? Jag är tveksam.
Att nu unga killar utmanats via sociala medier att tafsa på tjejer, filma och lägga upp på sociala medier under hashtaggen tafsardagen den 15 april är bara en förlängning av vad vuxenvärlden tillåter fortgå. Detta måste få ett stopp.
David Ling, 27 år, språkrör, Grön ungdom
Jag tycker faktiskt det är absurt att SVT sänder en lång dokumentär där Soran får stå helt oemotsagd. Han fick inte ens en fråga om det förtalsmålet han själv drivit mot en kvinna som vittnat om sina upplevelser. De röster som kommer till tals från andra sidan är ganska generellt hållna och Soran själv verkar inte tycka att han gjort något fel över huvud taget. Jag tror att vägen tillbaka till offentligheten är definitivt stängd för Soran Ismail.
Ami Hedenborg, 51 år, pressansvarig, Amnesty
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) visar att 5,6 procent av befolkningen (16–84 år) uppger att de utsattes för sexualbrott under 2019, vilket skulle motsvara cirka 452 000 personer om det räknas om till antal utsatta personer i befolkningen. Majoriteten av dessa brott anmäls aldrig. Och även om samtyckeslagen lett till att antalet åtal och fällande domar för våldtäkt ökat, är det fortfarande väldigt få fall som prövas i domstol. Det är verkligheten bakom dessa siffror som vi borde se ännu fler program om – och då utifrån överlevarnas perspektiv.
Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp
En person som frias i domstol ska anses oskyldig. Men det blir problematiskt när SVT två gånger på kort tid har gett först Lambertz, sedan Ismail, gott om utrymme att ge sin bild av händelsen. Det har varit rena partsinlagor, helt utan de drabbade kvinnornas perspektiv.
Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden
Sluta backa destruktiva mansnormer, SVT! Oförmågan att sätta ”tölpighet” i ett strukturellt sammanhang av patriarkalt våld bidrar till en utveckling där Sverige nu rusar mot en riktigt unken kvinnosyn via ”tafsardagen”.
Att rättsväsendet sviker i sexualbrott är ingen ursäkt för att samtiden varje gång ord står mot ord har sympatier med den möjliga förövaren istället för offren.
Den bruna sörjan kladdar även här. Alla män (!!) måste ta ansvar för ny mansnorm. Annars kommer nästa folkdomstol följa Gulabi Gang.