Australiensiska Peta har lämnat in hela 14 åtal till statens tävlingsorgan och en enskild jockey. Organisationen anser att piskning av galopphästar är djurplågeri enligt djurskyddslagen. En ny studie fastslår samtidigt att hästar upplever lika mycket smärta av spörapp som människor.
Samordningsorganet för hästkapplöpningar i Tasmanien, Australien, åtalas på flera punkter av djurrättsorganisationen Peta, skriver Plantbased news. Enligt de australiensiska kapplöpningsreglerna får en jockey piska sin häst upp till fem gånger som inte följer direkt på varandra fram till upploppet. De sista 100 meterna kan ryttaren piska hästen ett obegränsat antal gånger.
Tasmaniens djurskyddslagar säger samtidigt att det är olagligt att slå ett djur och orsaka orimlig och oförsvarlig smärta eller lidande. Med hänsyn till den formuleringen bryter den piskpraxis som tillåts av australiensiska tävlingsregler mot Tasmaniens egna lagar, säger Peta. Följaktligen bör piskning förbjudas i hela staten, anser organisationen.
”Det finns inget rimligt eller motiverat med att piska en häst obevekligt till mållinjen för ett lopp som den tvingas delta i. Hästar upplever komplexa känslor och vill inte känna smärta. De förtjänar samma hänsyn i lagen som de hundar och katter som vi delar våra hem med ”, säger Petas vice ordförande för internationella program, Mimi Bekhechi till PBN.
Måste acceptera att hästar upplever smärta
Tidningen lyfter också en studie som publicerades förra året och som drog slutsatsen att hästar upplever lika mycket smärta av piskning som människor. Studien anses vara den första i sitt slag och konstaterade bland annat följande:
”Även om hästhuden är tjockare överlag än mänsklig hud, isolerar den del av huden som är tjockare inte dem från smärta som genereras under ett piskrapp och att människor och hästar har motsvarande grundläggande anatomiska strukturer för att upptäcka smärta i huden. ”
Paul McGreevy, professor i djurbeteende och djurskydd vid University of Sydney, ledde studien.
”Våra slutsatser är att vi måste acceptera att hästarnas fysiska förmåga att uppleva smärta är tydlig”, säger McGreevy till ABC News.
Peta har också delar av branschen med sig. Förra året uppgav det styrande organet inom fullblodskapplöpning att de nuvarande reglerna för spöanvändning inte längre är lämpliga och bör ändras.