Minst tre vårdarbetare i Norge har lagts in på sjukhus med blodproppar. Detta efter att nyligen ha fått Astra Zenecas coronavaccin. ”Vi kan inte säga något säkert om sambandet men undersöker det noggrant”, säger Sigurd Hortemo vid norska Läkemedelsverket.
Steinar Madsen, även han vid det norska Läkemedelsverket, kallar symtomen som vårdarbetarna drabbades av för mycket ovanliga.
– Det är blödningar, blodproppar och ett lågt antal blodplättar i blodet. Det är en mycket ovanlig situation, säger Madsen på en hastigt kallad presskonferens tillsammans med Folkehelseinstituttet (FHI).
Alla tre som drabbades ska vara under 50 år och Sigurd Hortemo, överläkare vid norska Läkemedelsverket, säger att andra yngre som vaccineras bör vara uppmärksamma på potentiella symtom som blödningar.
Uppmanar till lugn
Samtidigt uppmanar han till lugn bland de som är oroliga.
– När de här vaccinen började användas i Norge var det efter att studier visade att det var effektivt. De ska veta att det inte är fastställt att de här problemen orsakas av vaccinet, säger Hortemo.
EU:s läkemedelsmyndighet EMA har påbörjat en undersökning i om det finns ett samband mellan vaccinet och blodpropparna.
Inga indikationer
Nio länder i Europa har pausat vaccinering med Astra Zenecas vaccin.
Tidigare i veckan har flera tunga institutioner, bland andra Världshälsoorganisationen WHO, rekommenderat fortsatt användning av vaccinet från Astra Zeneca, eftersom det inte finns några indikationer på att man inte ska använda det.
Den internationella sammanslutningen för läkare och specialister på blodproppar har i ett yttrande rekommenderat fortsatt användning av vaccinet.
Även det svenska Läkemedelsverket har gjort bedömningen att det inte finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Hittar inget samband
Astra Zeneca självt poängterar i ett pressmeddelande att ingenting i företagets egna studier tyder på förhöjd risk för blodpropp.
”En analys av våra säkerhetsdata som täcker rapporterade fall från mer än 17 miljoner doser administrerat vaccin har inte visat några tecken på ökad risk för lungemboli, djup ventrombos eller trombocytopeni med covid-19 vaccin”, skriver företaget.
Lungemboli och djup ventrombos betyder blodpropp i lungorna respektive i benen och trombocytopeni innebär ett lågt värde av blodplättar.
Det brittisk-svenska företaget konstaterar vidare att antalet inrapporterade fall av blodproppsdiagnoserna ”inte är större än det antal som skulle ha inträffat naturligt i den ovaccinerade befolkningen”.
Fakta: Fyra vaccin
Hittills är fyra vacciner mot covid-19 godkända i EU och därmed även i Sverige.
Dessa vacciner kommer från Pfizer-Biontech, Moderna, Astra Zeneca samt Janssen, som ägs av Johnson & Johnson.
Till skillnad vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.
I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus.
Denna teknik påminner om den som används för Janssens vaccin som även det är ett så kallat vektorbaserat vaccin som använder ett genetiskt modifierat adenovirus för att föra in den genetiska koden för spike-proteinet i cellen.
Källa: Internetmedicin, med flera.