Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

”Inget annat land har gått så långt i marknadiseringen av den offentliga skolan”

Svensk skola påminner mer och mer om 1800-talets segmenterade skolsystem där elitens barn utbildades för sig vid läroverken och böndernas barn i folkskolan, menar Petter Sandgren, historiker och universitetslektor i pedagogik vid Stockholms universitet.

”Ju fler val skolsystemet består av, desto mer spelar social bakgrund in för att göra välinformerade val i planeringen av skolkarriären”, säger Petter Sandgren, som forskar om överklassens utbildningsvägar.

–  Skolan ska vara en motkraft till ökad segregering, men nuvarande skolsystem spär på snarare än motverkar klyftorna. Som akademiker är det fascinerande att studera, säger Petter Sandgren, historiker och universitetslektor i pedagogik vid Stockholms universitet, till Forskning.se, som gjort längre intervju med honom.

Petter Sandgren, som de senaste tio åren forskat om medel- och överklassens skolor, menar att inget annat land har gått så långt i marknadiseringen av den offentliga skolan som Sverige. Där det fria skolvalet blivit en stor bidragande orsak till den ökande segregationen i skolorna vid sidan av bostadssegregation.

Trots att den svenska skolan är fortfarande utges för att vara en skola för alla, menar Petter Sandgren att uppdelningen av elever påminner om 1800-talets segmenterade skolsystem där elitens barn utbildades för sig vid läroverken och böndernas barn i folkskolan.

– Kommunala skolor duger mer än väl för eliten, om bostadsområdet är tillräckligt socialt homogent, som till exempel i Bromma där många väljer kommunala Ålstensskolan. Där är det färdigsorterat, så att säga, medan strategin i ett mer socialt heterogent område kan vara att välja en friskola med lång kötid för att komma åt en homogen elevgrupp, säger Petter Sandgren till Forskning.se.

Eliten förändrar alltid sina strategier. När det behövdes en byråkratisk elit till EU grundades kosmopolitiska universitet specifikt för detta, i Florens och Brygge.”

I sin kommande bok kartlägger Petter Sandgren EU-byråkraternas utbildningsvägar och idéerna bakom dessa.

• Här kan du läsa hela intervjun med Petter Sandgren

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV