Allt färre får rehabiliteringspenning av Försäkringskassan under senare tid. Dessutom beviljas många det ekonomiska stödet sent i sjukskrivningen – medianen är 1,7 år. ”Försäkringskassans återhållsamhet har gjort att människor kommit i kläm”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige till Arbetet.
För att kunna komma tillbaka till jobb när du har varit sjukskriven kan det hjälpa med arbetslivsinriktad rehabilitering, till exempel arbetsträning. Det betyder att du befinner dig i ett jobbsammanhang men utan att behöva prestera. Försäkringskassan ska då betala ut rehabiliteringspenning till dig.
Men under de senaste sex åren har antalet personer som fått rehabiliteringspenning minskat drastiskt, rapporterar tidningen Arbetet. Under 2015 fick 24 610 personer ersättningen, förra året hade antalet minskat till 9 780. Det är en minskning med 60 procent.
Flera kritiserar utvecklingen, allt från personer i Svenskt näringsliv och inom olika fackförbund till organisationen Funktionsrätt Sverige. Dessutom har regeringen sagt åt Försäkringskassan att de måste bli bättre på att prioritera rehabiliteringsinsatser för sjukskrivna personer. Det var också något som togs upp i den statliga utredning om sjukförsäkringen som blev klar för drygt ett år sedan.
Rehabilteringspenningen beviljas sent
Förutom att det är färre som beviljas rehabiliteringspenning nu än tidigare, får dessa också ersättningen senare i sjukskrivningen än förr. Medianen är att rehabiliteringspenning beviljas efter 625 dagar, alltså efter 1,7 år. Om Arbetsförmedlingen behövs kopplas in tar det ännu längre tid – 998 dagar eller 2,7 år. År 2016 tog det 553 dagar, rapporterar Arbetet.
På Svenskt näringsliv anser Catharina Bäck att det är obegripligt att situationen är så här.
– Vi har påtalat frågan under lång tid till såväl ansvarig minister som Försäkringskassan och jag har ännu inte träffat någon som tycker att det rådande läget är bra, säger hon till Arbetet.