De demonstranter som dömdes för våldsamt upplopp fick ovanligt hårda straff. Straffen var i snitt 19 gånger längre än för exempelvis fotbollssupportrar som utfört samma gärning. ”Vi ska inte ha politiska rättegångar i en demokrati”, säger Erik Wijk, författare, i P3-dokumentären Göteborgskravallerna.
Det finns en vanlig föreställning om att de som dömdes för våldsamt upplopp i Göteborg var militanta anarkister. Men det håller inte Erik Wijk, författare till boken Göteborgskravallerna och processerna, med om.
– De flesta var omaskerade och de allra flesta hade aldrig dömts för något liknande. Men de här personerna har ju mer eller mindre terroristförklarats, säger han i P3 dokumentären Göteborgskravallerna.
70 personer dömdes för upplopp, våldsamt upplopp eller anstiftan till dessa brott. De fick i genomsnitt nio månaders fängelse. Men när Erik Wijk gick igenom ett 40-tal domar från 1990-talet med samma brottsrubricering visade det sig att straffen för dessa personer i snitt var 14 dagars fängelse, ofta bara böter. Det innebär att de som dömdes i Göteborg fick ungefär 19 gånger hårdare straff i snitt än exempelvis en fotbollshuligan.
Åklagarmyndigheten motiverade de hårda straffen med att de våldsamma upploppen genomfördes för att störa eller till och med stoppa EU-toppmötet.
– I det här fallet ville vi då pröva om det kunde komma in som ett försvårande moment att det innefattade ett angrepp mot demokratiska institutioner, säger Thomas Ahlstrand, åklagare i P3 dokumentären.
Men Erik Wijk menar att det är ”struntprat” eftersom brotten skedde långt från EU-toppmötet och delegaterna. De åtalades politiska åsikt spelade roll för hur hårt straff de fick, anser han.
– Vi ska inte ha politiska rättegångar, inte i en demokrati i Sverige med våra traditioner. Det är en av grundpelarna i vår rättsstat, säger Erik Wijk.
Läs mer:
20 år efter Göteborgskravallerna: Hoppet dog – kampen lever
Detta hände under Göteborgskravallerna 2001 – dag för dag
Maria Hulth minns stormningen av Schillerska gymnasiet: ”En ren hämnd”
My stängdes in på Hvitfeldska gymnasiet under Göteborgskravallerna: ”Vi blev hatade”
Kraftiga brister i skildringen Göteborgskravallerna: ”Medier var helt okritiska”