Arbetsmiljöverket har i ett svar till Coronakommissionen meddelat att Folkhälsomyndigheten kan ha brutit mot arbetsmiljölagen. Det handlar om rekommendationer kring skyddsutrustning inom äldrevården, en fråga där Arbetsmiljöverket nu gör en helomvändning mot sin tidigare hållning.
Det har varit ett infekterat ämne mellan Arbetsmiljöverket (AV) och Folkhälsomyndigheten (FHM): Frågan om äldreomsorgens skyddsutrustning. I ett svar till Coronakommissionen, vilket SVT nu rapporterar om, riktar AV kritik mot FHM på flera punkter,
Särskilt kritisk är man i den fråga som berör överrepresentationen av covidsmittade bland vårdpersonalen. AV har i sammanhanget gjort två tolkningar: Antingen har man på arbetsplatserna gjort riskbedömningar som varit felaktiga eller så har man gjort korrekta riskbedömningar men inte vidtagit rätt åtgärder.
Tolkningarna, enligt AV, skulle i sin tur innebära att FHM eventuellt har brutit mot lagen. Av skriver ”att de rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, som gavs under våren 2020, om att munskydd inte behövdes vid vård av patienter eller omsorgstagare med misstänkt eller konstaterad covid-19, har varit i strid med AML (Arbetsmiljölagen, reds anm), vars syfte är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.”
Tvärvändning av Arbetsmiljöverket
Kritiken som AV nu för fram till Coronakommissionen är att betrakta som en helomvändning i frågan. För ett drygt år sedan, i april 2020, var budskapet ett helt annat från AV. Då, vilket SVT avslöjade, tonade myndigheten i likhet med FHM ner kravet om munskydd inom äldreomsorgen.
– Vi har inga problem med deras (FHM, reds anm) rekommendationer över huvud taget. De bidrar med sitt stöd och är naturligtvis en jätteviktig komponent när man ska göra lokala riskbedömningar, sa Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem då.
Enligt SVT:s granskning bottnade ställningstagandet i påtryckningar från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). I efterhand har AV, både offentligt och internt, motiverat sin hållning med att man inte ville agera i konflikt med FHM:s rekommendationer.
Fakta: Coronakommissionen
Tillsattes av regeringen den 30 juni 2021.
Kommissiones uppgift är att utvärdera de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19 i Sverige.
I uppdraget ingår att syna hur krisorganisationen har sett ut inom Regeringskansliet, berörda förvaltningsmyndigheter, regioner och kommuner.
Arbetet leds av före detta justitierådet Mats Melin.
Kommissionen i övrigt består av sju ledamöter:
* Shirin Ahlbäck Öberg, professor i statskunskap vid Uppsala universitet,
* Ann Enander, professor emeritus i ledarskap vid Försvarshögskolan,
* Vesna Jovic, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, tidigare VD Sveriges Kommuner och Regioner,
* Camilla Lif, präst och tf. kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm, Svenska kyrkan,
* Torsten Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet,
* Göran Stiernstedt, infektionsläkare och docent,
* Mats Thorslund, professor emeritus i socialgerontologi vid Karolinska Institutet.
Tiden för kommissionens slutredovisning är satt till den 28 februari 2022.
Källa: Coronakommissionen