Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Biden om Nato: Det är nödvändigt för USA

USA:s president Joe Biden samtalar med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför måndagens Nato-toppmöte i Bryssel.

Om inte Nato redan fanns så skulle den behöva uppfinnas, konstaterar USA:s president Joe Biden inför sitt första toppmöte i militäralliansen. Kina och Ryssland dominerar agendan i Bryssel.

Efter helgens G7-möte i Storbritannien har Biden kommit till Belgien för att träffa de övriga 29 stats- och regeringscheferna i Nato.

Redan på väg in betonar han att Nato är en ”nödvändighet” för USA.

– Om den inte fanns skulle vi behövt uppfinna den, säger Biden i ett kort samtal med generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Det finns en ökad förståelse för att vi står inför nya utmaningar. Ryssland agerar på ett sätt som inte är förenligt med vad vi hoppas på. Och så har vi Kina, konstaterar Biden i Bryssel.

"Aggressivt mönster"

Nato-toppmötet ska bland annat ge klartecken för Natos breda ”2030-agenda”, om alliansens arbete på längre sikt, inklusive på klimatsidan.

Samtidigt dras arbetet i gång med att förnya Natos ”strategiska koncept”. De Nato-dokument som man nu grundar sig på härrör från 2010, då förhållandet till både Ryssland och Kina var helt annorlunda än i dag.

När det gäller Ryssland räknar generalsekreterare Stoltenberg med att övriga Nato-ledare nu får en chans att prata ihop sig med Biden inför dennes träff med president Vladimir Putin på onsdag.

– Vi ser ett aggressivt mönster från Ryssland. Det är cyberattacker, hybridattacker och förgiftningar, säger Stoltenberg och talar sig varm för Natos tudelade taktik: att stärka sin militära förmåga, men också öppna för samtal.

– Dialog är inte ett svaghetstecken. Det är ett styrkebesked, säger han.

Kritik mot Kina

För Kina betonar Nato-chefen vikten av att hålla i gång diskussioner med Peking om exempelvis nedrustningsfrågor och klimatförändringarna.

Men han är också tydlig med sin kritik mot det kinesiska agerandet i Hongkong och Xinjiang.

– Vi är inte på väg in i ett nytt kallt krig. Kina är inte vår fiende. Men vi måste reagera som en allians. Kina delar inte våra värderingar. Vi ser hur de slår ner på demokratiska väljare i Hongkong och förföljer minoriteter i sitt eget land, säger Stoltenberg.

Kina togs också upp under helgens G7-toppmöte, där landet i ett skarpt uttalande bland annat uppmanades att respektera mänskliga rättigheter och friheter, i synnerhet i Xinjiang (där den muslimska uigurbefolkningen utsätts för övergrepp).

G7-ledarna kritiserade även Kina för inskränkningarna i Hongkongs självstyre och underströk vikten av fred och stabilitet omkring Taiwansundet.

Kinas ambassad i London anklagar G7-länderna för att sprida ”lögner, rykten och grundlösa anklagelser”.

”Vi kommer med bestämdhet att försvara vår nationella suveränitet, säkerhet och våra intressen, och resolut slå tillbaka mot varje form av orättvisa och kränkning mot Kina”, skriver ambassaden i ett uttalande.

"Mer naturligt"

Måndagens Natotoppmöte är i mångt och mycket till för att blåsa ”faran över” efter åren med Donald Trump som chef i Vita huset. Under Trump fanns en ständig oro för vad USA egentligen tyckte om Nato-samarbetet – inte minst när det gällde övriga länders ekonomiska satsningar på försvaret.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte konstaterar samtidigt att samarbetet ändå fungerande även under Trump.

– Det var lite mer besvärligt, men det gick ändå att komma fram till nära överenskommelser och goda relationer. Fast med Joe Biden är det mer naturligt, säger Rutte på väg in till toppmötet i Bryssel.

Fakta: Nato

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.
Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit: Grekland och Turkiet (inträdde 1952), Västtyskland (1955, hela Tyskland från 1990), Spanien (1982), Polen, Tjeckien och Ungern (1999), Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien (2004), Albanien och Kroatien (2009), Montenegro (2017) samt Nordmakedonien (2020).
Nato har sitt högkvarter i Bryssel. Generalsekreterare sedan 2014 är Norges förre statsminister Jens Stoltenberg (född 1959).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV